Konak Belediyesi, giderek artan kadına şiddetle mücadeleye yönelik önemli bir adım atarak, Hayata Destek Derneği iş birliğiyle Konaklı kadınlara “Şiddetten Korunmada Haklar ve KADES” eğitimi düzenledi. Aziziye Semt Merkezi’nde gerçekleşen eğitime, kursiyerlerin yanı sıra çok sayıda yerel kadın katılım sağladı. Hayata Destek Derneği’nden Sosyolog Seren Özçelik tarafından verilen eğitimde, şiddet türleri, şiddet veya istismara uğrayan kadınların başvurabileceği yerler ve kullanabilecekleri haklar hakkında bilgi verildi. Ayrıca, şiddet mağduru kadınların acil durumlarda kullanabileceği Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında detaylı bir sunum yapıldı. Kadınlar, eğitim sırasında haklarıyla ilgili merak ettikleri soruları sorma fırsatı buldu. Eğitimin, tüm semt merkezlerinde yaygınlaştırılması planlanıyor.
“Farklı şiddet türleri var”
Şiddetin pek çok farklı türü olduğuna dikkat çeken Sosyolog Özçelik, “En çok bilinen şiddet türü fiziksel şiddet fakat bunun dışında psikolojik, cinsel, ekonomik, dijital ile kaynaklara ve fırsatlara erişimi kısıtlama gibi farklı şiddet türleri de var. Bunları çok bilmiyoruz. Bu şiddetlere de maruz kaldığınızda savcılığa veya emniyet güçlerine suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Haklarınızı bilirseniz kendinizi korumayı da bilirsiniz” diye konuştu.
Acil durumlar için KADES sistemi
Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgi veren Özçelik, bu uygulamanın, artan şiddet olaylarına karşı kadınlara acil durumlarda yardım sağlamak amacıyla geliştirildiğini belirtti. Özçelik, "KADES, kadınların ve çocukların karşılaştığı şiddet, taciz gibi durumlara müdahale edebilmek için Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış bir acil müdahale uygulamasıdır. Akıllı telefonlara indirilen bu uygulama ile Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne anında ulaşılabilir. Uygulamaya tıklanıldığında emniyet güçleri olay yerine intikal eder. Olay yerine intikal edebilmeleri için telefonlarınızda konum bilginizin açık olması gerektiğini unutmayın” dedi.