İZMİR HABERLERİ

Konak’ta fazla işgaliyeye 30 bin lira ceza!

Konak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, 2025 Mali Yılı Tarife Cetveli'nde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre, işgal bildirimi yapmayan veya bildirimde belirtilenden daha fazla alanı işgal edenlere 30 bin lira ceza uygulanacak.

SON MÜHÜR - ALPER TEMİZ / Konak Belediyesi Meclis Toplantısı’nda, işgal edilen alanlarla ilgili önemli bir karar alındı. İşletmelerin belediyeye ait kaldırım gibi alanları sandalye, masa gibi unsurlarla kullanmaları halinde, günlük 7 lira/metrekare olarak belirlenen işgal bedelinde bir değişikliğe gidilmedi. Ancak, işgal bildiriminde bulunmadan kaldırım gibi alanlara tezgah açanlar ya da bildirimde belirtilen alanın ötesinde yer işgal eden işletmeler ile izinsiz şekilde belediyeye ait alanlarda serbest satış yapanlara 30 bin lira ceza kesilecek. Bu karar, belediye meclisinde oy çokluğuyla kabul edilerek komisyonlara iletildi.

Kordon İş Adamları Derneği: “Cezai işlem fazla ve hukuki zemini tartışmalı”

Uygulama mecliste kabul edilirken, Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, cezanın çok yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, uygulamanın hukuki bir zemine dayanıp dayanmadığını değerlendireceklerini ve buna göre adımlar atacaklarını ifade etti.

“Asıl amaç mali kaynak yaratmak”

Konak Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi İlhan Önen ise karara karşı çıkarak, bu düzenlemenin esnafı zor durumda bırakacağını savundu. Önen, şu açıklamayı yaptı:

“Komisyondan, bu uygulamanın detaylarını sorduk ve bunun bir işgal cezası olduğu bilgisi verildi. Örneğin, bir esnaf ya da kafe işletmecisi işgaliye bildirimi yaptı. Ancak denetim sırasında belirtilen alandan daha fazlasını kullandığı tespit edilirse, doğrudan 30 bin liralık ceza kesilecek. Bu uygulamanın amacı caydırıcılık olarak açıklansa da esnafı ciddi şekilde zorlayacaktır. Biz, bu cezanın işgaliyeyi düzene sokmak ya da ortadan kaldırmak için değil, mali kaynak yaratmak amacıyla getirildiğini düşünüyoruz.”

Başkan Mutlu: "Amacımız caydırıcılık"

Yeni uygulamaya dair Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ise mecliste yaptığı konuşmada şunları ifade etmişti, "Esnafın ekonomik krizde olmasının sorumlusu biz değiliz. Uygulanan merkezi ekonomik politikalarıdır. İnsanlar siftah yapamıyorsa, kaldırımlarda nesi varsa koyup, satma umudu taşıyorsa, havludan halıya, ne varsa koyup, satabilirimiyim umudu taşıyorsa, bunun sebebi biz değiliz. En çok izlenen ve en çok olumlu yorumlar aldığımız videomuz, bir zincir marketin kaldırımdaki işgalini kaldırdığımız videomuz oldu. İnsanlar işgal istemiyor. Şu anki ceza 900 lira. Peşin ve hızla öderse de 600 liraya iniyor. 600 lirayı vermeye razı esnaf. Veriyor ancak kasalarca meyveyi satma umuduyla kaldırımlar işgal ediliyor. Üstelik bir kilo elma o kadar pahalı ki 3 kiloda çıkartmaya çalışıyor, o 600 lirayı. dolayısıyla caydırıcılık olmuyor. 20 tane masa atıyor ve işgal hakkının dışında kullanıyor. Ödenen para ise 900 lira. Bizim amacımız caydırıcılık sağlamak. İşgalle mücadelede ekonomik olarak cezaları çok yükseğe çekerek, geri adım attırmak. İşgale devam edilirse de; kesintilerle birlikte önümüzdeki ayın bütçesinin ne olacağını bilemediğimiz belediyemizi yönetebilmek için ek gelir de sağlamış oluruz, çünkü ek gelire ihtiyacımız var."