Konak Belediyesi'nin, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı (TTGS-II) kapsamında Almanya Hamm Belediyesi, İtalya Saluzzo Belediyesi ve Sosyal İklim Derneği ortaklığında hayata geçirdiği “Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık (SPACE)” Projesi'nin kapanış konferansı Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 12 ay süren ve kentlerin yeşil gelecek vizyonuna katkı sağlayan projenin kapanışına Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilciliği AB Temsilcisi Dr. Volkan Kocagül, Sosyal İklim Derneği Başkanı Gaye Tuğrulöz, Konak Belediyesi Ar-Ge Müdürü Bülent Köstem, Proje Koordinatörü Ece Acar, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Gülsen Özkan ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılım sağladı.

Başarılı projelere imza atıldıBaşarılı projelere imza atıldı

Program kapsamında 26 yerel yönetimin Avrupa Birliği tarafından hibe almaya hak kazandığını belirten Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilciliği AB Temsilcisi Dr. Volkan Kocagül, başarılı projelere imza atıldığını ifade etti. Kocagül, “Program kapsamında 26 yerel yönetim AB tarafından hibe almaya hak kazandı ve çok başarılı projeler yürüttüler. Biz umuyoruz ki geliştirilen işbirlikleri kalıcı olsun ve devam etsin. İklim ve çevre konusunda güzel bir fikri tasarlamak, bunu bir hibe programı altında birleştirmek, buna başvuru yapmak büyük bir emek ve özveri işi. Konak Belediyemiz ayrıca bir tebriği hak ediyor. Çünkü bildiğiniz üzere Şehir Eşleştirme Programı’nın ikinci aşamasındayız. Konak Belediyemiz birinci aşamada da hibe alan belediyelerimiz arasında. Bunun devam etmesini diliyoruz. Maalesef program devam etmeyecek ama farklı programlar mevcut” dedi.

500 çocuk ve gence iklim krizi anlatıldı

Sosyal İklim Derneği Başkanı Gaye Tuğrulöz ise, iklim kriziyle mücadelede çocuklar ve gençleri bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların önemini vurguladı. Tuğrulöz, “Şehirlerin iklim krizinden nasıl etkileneceği, farklı şehirlerdeki çocuk ve gençlerin neler yapabileceği üzerine konuşmak bizler için çok etkileyiciydi. Türkiye’de birçok belediye, Konak Belediyesi ile yaptığımız çalışmaları örnek göstererek kendilerinin de neler yapabileceği üzerine fikirler yürütmeye başladı.  Bu ay açılışını gerçekleştirdiğimiz İklim Eğitim Merkezi de çok önemli bir yer. Bir ay içerisinde 500 çocuk ve gence iklim krizini anlattık. İklim üzerine gençlerin konuşabileceği bir diyalog alanı olduğu için çok şanslı hissediyoruz kendimizi. Konak Belediyesi’ne bize böyle bir alan tanıdığı için teşekkür ediyoruz. Bu hafta sonu buradaki tüm deneyimlerimizi Fransa Strazburg’da Avrupa Gençlik Merkezi ile paylaşıyor olacağız. Ben de Konak’tan bir genç olarak burada deneyimlerimizi paylaşmaktan mutluluk duyacağım." ifadelerini kullandı.

Ortaklardan video mesajOrtaklardan video mesaj

Proje Koordinatörü Ece Acar, proje süreci ve elde edilen başarılar hakkında yaptığı sunumla katılımcıları bilgilendirdi. Almanya Hamm ve İtalya Saluzzo belediyeleri ise gönderdikleri video mesajlarla işbirliklerinin süreceğine dair temennilerini dile getirdiler.

İklim Eğitim Merkezi nedir?

Projenin önemli çıktılarından biri de Sancar Maruflu Bilim Merkezi’nde kurulan İklim Eğitim Merkezi oldu. Merkez, iklim krizi ve çevre farkındalığını artırmak amacıyla çocuklara ve gençlere yönelik atölye çalışmaları ve eğitim programları düzenliyor. Simülasyonlar ve oyun stüdyosu gibi etkinliklerle katılımcıların iklim duyarlılığını artırmayı hedefliyor.

Muhabir: ATAKAN BAŞPEHLİVAN