İzmir Körfezine deşarj yapan arıtma tesislerinin tamamında suya hava ekleyerek deniz canlılarına oksijen desteği sağlayan blower pompalarının yetersiz olduğu iddiaları yeniden gündeme geldi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un İzmir ziyaretinde körfezde oksijenin tükendiğini ve deniz yaşamının sona erdiğini söylemesi, gözleri yeniden arıtma tesislerine çevirdi.
Arıtma tesislerinde kullanılan ve denize şarj edilmeden önce suya hava üfleyerek içindeki oksijen seviyesini arttıran ve özelliği sayesinde sağlıklı ve doğal bakterileri öldürmeyen brower pompalarının elektrik maliyetleri, bakım onarımın yapılamaması ve yeterli sayıda olmaması nedeniyle körfezde kirliliğin arttığı iddia ediliyor.
Blower pompaların çalışmaması nedeniyle arıtma tesislerinde temizlik, geleneksel çökertme ve ayrıştırma gibi geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Konuyla ilgili bilgi aldığımız blower üreticisi bir firma yetkilisi ise pompanın körfez temizliği için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak “Pompalar arıtma tesisinden çıkan suyu, içine hava üfleyerek körfeze deşarj ediyor. Bu hava, suyun içindeki oksijen oranını arttırırken içindeki faydalı bakterileri de öldürmüyor. Dolayısıyla körfezdeki balık ve deniz canlılarının yaşamasına uygun ortamın devamlılığını sağlıyor ancak bu pompaların işletme maliyetleri ya da arızalananların yenisinin alınamaması ya da tamir edilememesi nedeniyle kaç tanesi aktif kullanılıyor bilemiyoruz” dedi. İzmir’in kaç blower pompaya ihtiyacı olduğu sorusuna ise yanıt daha da çarpıcı: “Körfeze akan kaç kaynak varsa, hepsine yetecek kapasitede blower kullanılmalı. 10 bin mi? Bin mi? Bunun takdiri kamuoyunundur”