Seferihisar’da hazine arazi statüsünde olan Çamcaz Koyu’nun yaklaşık 50 dönümlük kısmına Jandarma Genel Komutanlığı tarafından muhabere uygulamalı eğitim merkezi kurulacağı duyuruldu. Seferihisar'ın el değmemiş koylarından biri olan bölgeye yapılmak istenen askeri eğitim alanında, doğaya zarar verilmeyeceği belirtilse de, bölge halkı endişeli. 


Seferihisar'da yaşayan EGEÇEP Eş Sözcüsü Baha Okar bölgenin bakir bir koy olduğunu ifade ederek "Planlanan merkezde, bölgede eğitim görecek askerlerin konaklayacağı yer yapıalacak mı, yoksa sadece Doğanbey tarafına doğru bulunan tatbikat alanı gibi mi olacak, detaylar konusunda henüz net bir açıklama yok. Burası ulaşımın olmamasından kaynaklı bakir koylardan bir tanesi.  Seferihisar'ın bakir koyları şu tehlikelerde karşı karşıya; Marinaların büyümesi, yat limanlarının genişlemesi, otel inaaştı gibi yapılaşma baskıları var. Bunlara bir yenisinin eklenmesinden endişeliyiz." şeklinde konuştu.


"Olası bir konaklama doğanın tahribatına yol açar"


Seferihisarlıların önemsediği bir bölgeden bahsediyoruz diyen Okar "Olası bir konaklama yapılması doğanın tahribatı anlamına gelir. Örneğin iskele yapılması yapının değişmesi anlamına gelir. Karayolu ulaşımı için yapılacak projeler oradaki yükü arttıracaktır. Endişe uyandıran bir durum. Detaylarını öğrenmek ve doğal zenginliğe zarar verilmesini engellemek için çaba göstereceğiz" ifadelerini kullandı. 

Askeri alan demek 'yasak bölge' demek 


Jeofizik Mühendisi ve EGEÇEP Bilim Kurul'u üyesi Erhan İçöz ise "Askeri çalışmalar her yerde yapılabilir ancak yurttaşlar her yerden denize giremez. Kıyılar halkındır dediğimiz bir yerde, geniş bşir kıyı bandına böyle bir merkez yaparsanız, kıyıları halkın elinden almış olursunuz. Askeri alan demek yasak bölge demek, vatandaşın gelmesinin engellenmesi demek. Kıyıların vatandaşa bırakılmasını ve belediyeler eliyle halkın rahatça denize girebileceği, alt yapısıyla da ulaşılabilir olması gerektiğini düşünüyoruz" diyerek projeye tepki gösterdi. 
 

C A M C A Z K O Y U


"Korunması gereken alanda bu tür projeler olmamalı"

Avukat Şehrazat Mercan, koy hakkında bilgi vererek uyarı yaptı. Mercan "Çamcaz bölgesi 20 yıla dayanan koruma alanı. Burası aynı zamanda fok balıklarının yaşam alanı. Özel uluslararası sözleşmelerle korunan bir bölge. Burada askeri eğitim yapıldığı durumda mutlaka müdahaleler de olacak, örneğin en basitinden tekneler gelecek. Buraların tamamen korunması gerekir." ifadelerini kullandı.


Bölgenin birinci derece sit alanı olduğunu vurgulayan Mercan "Bizim silahlı kuvvetlerimiz için tabi ki eğitim alanı gerekli ancak koruma alanı dışında başka yerler tahsis edilebilir. Sadece halkın oraya gidip gitmemesi meselesi değil bu. Orası ekolojik bir alan ve dokunulmaması gerek. Çeşme Projesi'nde de aynı konu var. Aynı Arabistan yarımadasına yapılacak gibi projeler gündeme geliyor. Bu el değmemiş koylarda bu tür projeler yapılamaz" diye konuştu.

Şahika Ercümen, Ayvalık'ta kırmızı mercanları tanıttı Şahika Ercümen, Ayvalık'ta kırmızı mercanları tanıttı


Çamcaz Koyu'nun ulaşım rotasının, diğer koylara nazaran zor bir rota olması bölgenin oldukça temiz kalmasını sağlıyor. Balıkçılık ve kamp faaliyetleri için de tercih edilen bölgeye kurulması planlanan eğitim alanının önümüzdeki sene yapılması planlanıyor. 

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR