Bu düzenlemeyle, ödenmemiş kredi kartı ve ihtiyaç kredileri 60 aya kadar vadelendirilebilecek. Ancak, kredi kartı yapılandırma borcunun yüzde 50'si ödenene kadar kart limitlerinin artırılmayacağı belirtildi.

BDDK, ayrıca kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin yeniden yapılandırılması ve asgari ödeme tutarlarının değiştirilmesine dair aldığı kararları da duyurdu.

Merkez Bankası'nın (TCMB) Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğde değişiklik yapılmasına dair düzenlemesi de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu akşam yapılan duyuruya göre, ödenmemiş kredi kartı ve ihtiyaç kredileri 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Kredi kartı dönem borcunun ödenmesi gereken asgari tutarı ödenmemiş bireysel kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri, kart sahiplerinin talebi doğrultusunda en fazla 60 ay ile sınırlı olarak yapılandırılabilecek. Yine, kredi kartı yapılandırma borcunun yarısı ödenene kadar bankalar, kart sahiplerine ait kredi kartlarının limitlerini artırmayacak.

60 aya kadar yapılandırılabilecek

İhtiyaç kredileri için ise anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda, ek bir kredi alınmaksızın 60 aya kadar yapılandırma yapılabilecek. Borçlular, bu yapılandırma için 1 yıl içinde başvuru yapabilecekler.

BDDK, kredi kartı asgari ödeme oranlarını da yeniden belirledi. Yeni düzenlemeye göre, limiti 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı, dönem borcunun yüzde 20’si, 50 bin lira ve üzerindekiler için ise yüzde 40 olarak uygulanacak.

Kredi kartlarında geçerli olacak faiz oranlarına ilişkin tebliğ de Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, TCMB'nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğde yapılan değişiklikler de bugünkü Resmi Gazete’de yer aldı.

Baz puanlar limitlere göre belirlendi

Bu tebliğe göre; aylık azami akdi faiz oranları, belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hesaplanarak ilan edilen aylık referans orana göre; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için 39 baz puan, 25 bin lira ile 150 bin lira arasında olanlar için 114 baz puan ve 150 bin liranın üzerinde olanlar için ise 164 baz puan eklenerek belirlenecek.

Kurumsal kredi kartı işlemlerinde (nakit çekim veya kullanım işlemleri hariç) uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, aylık referans orana 164 baz puan eklenerek belirlenirken, kredi kartları ile yapılan Türk lirası cinsinden nakit çekim veya kullanım işlemlerinde ise aylık referans orana 189 baz puan eklenerek hesaplanacak.

BDDK'nın bu kararıyla TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Belirlenecek oranların 24 Ekim'de açıklanması ve 1 Kasım'da yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi