GAMZE ESKİKÖY- İzmir, son yıllarda giderek artan kuraklık ve su sıkıntısıyla mücadele ediyor. Kuraklık, özellikle tarım sektöründe ciddi zorluklara yol açarken, İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, artan kuraklık ve su sıkıntısının İzmir tarımını olumsuz etkilediğini belirtti. Buğday, zeytin ve narenciye üreticilerinin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Çakıcı, toprağın yeterince nemli olmaması nedeniyle ekim ve hasat süreçlerinde büyük sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

"Kuraklık yer altı seviyesini düşürdü"

Hakan Çakıcı, son yıllarda kuraklık ve yağışsızlık giderek artan bir sorun haline geldiğini belirtti. Şu anda İzmir’de yağışsız gün sayısı yüz binleri geçmiş durumda ve bu durum, neredeyse dört ay boyunca yağmur yağmaması tehlikesini beraberinde getiriyor. Barajlardaki su seviyeleri de endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. İçme suyu sıkıntısı yaşanabileceği yönünde uyarılar yapılırken, bu kuraklık yer altı su seviyelerinin düşmesine yol açtı. Bu olumsuz hava koşullarını bizzat yaz mevsiminde tecrübe ettik” dedi.

"Suyun dikkatli kullanılması gerekiyor"

Özellikle zeytin ve narenciye hasat döneminde ciddi etkilendiğini belirten Çakıcı, zeytin bu yıl sulanmayan bölgelerde bolca meyve verdiğini ama bu meyvelerin yeterince gelişmediğini söyledi. Çakıcı, “Bu bölgelerdeki zeytinler, susuzluktan dolayı küçüldü ve meyve verimi düşme riski taşıyor. Bu yıl, yağ veriminin beklenenden düşük olacağı düşünülüyor. Diğer narenciye ürünlerinde de benzer sıkıntılar yaşanabilir. Tarım sektöründe suyun kesilmemesi gerektiği düşünülse de, suyun kısıtlı olması nedeniyle daha dikkatli olunması gerekiyor. Şu anda hasat dönemi geçtikten sonra, çiftçilerin toprak kalitesini artırabilmek için yağış bekledikleri bir süreç içerisindeyiz” diye konuştu.

"Çimlenme sorunuyla karşılaşılabilir"

Çakıcı, “Ayrıca, bu dönemde Ekim ve Kasım aylarında buğday, arpa ve diğer tahılların ekim zamanı geldi. Ancak ekim için toprağın nemli olması, gerekiyor. Şu anda, çoğu bölgede toprak yeterince nemli değil ve bu nedenle çiftçiler, tohum atarken çimlenme sorunlarıyla karşılaşabilirler. Geçen yıl da benzer kuraklık nedeniyle çiftçiler nemsiz toprağa ekim yapmak zorunda kaldı ve bu da verim kayıplarına yol açtı” ifadelerine yer verdi.

"Mısır ve pamuk ciddi şekilde etkilendi"

Önümüzdeki dönemde, kış ürünleri için toprağın neminin artması büyük önem taşıdığını söyleyen Çakıcı, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

"Bu dönemde yeterli yağışı almadığımız için kış mevsimi geldiğinde bile sulama yapma zorunluluğuyla karşı karşıya kalabiliriz. Özellikle suya ihtiyaç duyan yazlık ürünler, kuraklık nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor. Pamuk ve mısır gibi su isteyen bitkiler bu yıl ciddi şekilde etkilendi. Devlet Su İşleri de bazı bölgelerde sulama kanallarına su veremedi ve Çukurova gibi tarım bölgelerinde suyun meyve bahçelerine yönlendirilmesi konusunda uyarılar yapıldı. Şu anda, toprak neminin yetersizliği nedeniyle ekim için gereken şartların oluşmadığı bir dönemdeyiz"

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY