Türkiye'nin üretim ve ihracaatta başı çektiği çekirdeksiz kuru üzümde 2023/24 sezonu, bir önceki yıla göre yüzde 11'lik bir gelir artışıyla 490 milyon dolara ulaştı. Ancak, ihracat miktarı yüzde 20'lik bir düşüşle 259 bin tondan 207 bin tona geriledi. İklim değişikliği, rekoltenin azalmasına yol açarak bu düşüşte etkili oldu.
Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, çekirdeksiz kuru üzümün ihracat miktarındaki düşüşün nedeninin iklim değişikliğine bağlı olduğunu vurguladı.   Işık, 2024/25 sezonunda da düşük rekolte beklendiğini belirtti.

Emeklilerin üç aylık zam oranı belli oldu: Enflasyonun açıklanmasının ardından Emeklilerin üç aylık zam oranı belli oldu: Enflasyonun açıklanmasının ardından

Hedef 500 milyon dolar


Türkiye'nin kuru üzümünün dünya genelinde büyük talep gördüğüne dikkat çeken Işık, “Miktar bazında yüzde 20’lik düşüşe rağmen döviz gelirimiz yüzde 11 arttı. Bu, Türk ihracatçısının başarısını ve pazarlama stratejisinin doğruluğunu gösteriyor,” dedi. 2024/25 sezonunda kuru üzüm ihracatında 500 milyon doların üzerinde bir hedef koyduklarını da ekledi.

İhracatın Yüzde 78’i Avrupa’ya


Türk çekirdeksiz kuru üzümü, en çok Avrupa pazarına satıldı. Sezonda, Avrupa ülkeleri, 384 milyon dolarlık ithalatla ihracatın yüzde 78’ini oluşturdu. Özellikle İngiltere 123 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, Hollanda 64 milyon dolar, Almanya ise 50 milyon dolarlık talepte bulundu. Avrupa dışındaki pazarlarda ise Avustralya 26,5 milyon dolar, Japonya 25 milyon dolar ve Kanada 18 milyon dolarlık alımlarla öne çıktı. Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 27’lik artışla 63 milyon dolara ulaştı.
 

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR