SON MÜHÜR - ALPER TEMİZ / İzmir’in Karaburun ilçesi, Pirenli Dağı, Kurkaya Tepe, Yayla Düzü ve çevresindeki alanlarda kurulması planlanan “Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak GES” projesi, bölgedeki doğal ve tarımsal varlıkları tehdit etmeye devam ediyor. Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yürütülen proje, daha önce açılan davalar ve mahkeme kararlarıyla tartışma konusu olmuştu.
Bölgedeki yurttaşların projeye itiraz ederek açtığı davada, İzmir 7. İdare Mahkemesi, Bakanlık tarafından verilen “ÇED Olumlu” kararını iptal etmişti. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 17 Aralık 2024 tarihinde aynı proje için yeniden ÇED olumlu kararı verdi. Karar 24 Aralık'ta yayınlandı. Kararın ardından bölgedeki gerginlik ve mücadele yeniden gündeme geldi.
Zeytinlikler yok edildi
GES projesine karşı bölge halkının mücadelesi, 5 bin dikili zeytin ağacının kesilmesiyle daha da sertleşti. Yurttaşlar, kesimlerin bölgenin “zeytinlik” statüsünü değiştirme ve projenin yasal onay almasını kolaylaştırma amacı taşıdığını iddia ediyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, projeye konu alanların büyük bir kısmı “Zeytinlik” ya da “Zeytinli Tarla” olarak kayıtlı.
Ağaç kesimi sonrası, kamu personelinin sorumluluğuna ilişkin soruşturmalar başlatıldı. Ayrıca, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü de Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alındı. Ancak bu süreç, zeytinliklerin korunması yönündeki beklentileri karşılamadı.
Mahkemeden iptal, Bakanlıktan yeni onay
Mahkeme, proje hakkında verilen ÇED olumlu kararının yürütmesini 22 Şubat 2024’te durdurmuş ve sonrasında kararı iptal etmişti. Mahkeme, proje alanındaki doğal ve tarımsal dengenin bozulacağını, çevresel etkilerin geri dönülemez zararlar doğuracağını vurguladı. Buna rağmen Bakanlık, yeniden ÇED olumlu kararı vererek projeye onay verdi.
Milletvekili Akın’dan sert tepki
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, zeytinliklerin yok edilmesi ve ÇED kararının yeniden verilmesi konularını Meclis gündemine taşımış ve Akın, bakanlığa şu soruları yöneltmişti.
1. Bölgedeki 5 bin zeytin ağacının kesilme gerekçesi nedir?
2. Bu kesimlerle arazinin vasfını değiştirerek ÇED olumlu kararı aldırma çabası mı güdülmüştür?
3. Bu süreçte karar alan kamu personeli hakkında bir soruşturma yürütülmekte midir?
4. Proje alanındaki zeytinliklerin korunması için hangi önlemler alınmıştır?
Bakanlıktan bu sorulara bir yanıt gelmedi.
Halkın mücadelesi devam ediyor
Akın, "Projenin yaratacağı çevresel ve sosyal tahribata karşı mücadele eden bölge halkı, yerel ve ulusal düzeyde seslerini duyurmaya ve talanı durdurmaya çalışıyor. Hukuki süreci yakından takip ettik. Zeytinliklerin korunması ve projenin durdurulması için kararlılığımızı sürdüreceğiz.
Bölge halkı, projeyle yalnızca doğanın değil, zeytinliklerin ve yerel ekonominin de yok edilmesine karşı çıkarken, yeniden verilen ÇED olumlu kararına ilişkin yeni bir hukuki mücadeleye hazırlanılacak" dedi.