Son Mühür / Merve Turan - İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ, bu yıl 30. kez 9-12 Nisan tarihlerinde Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nı düzenledi. Fuar, 27 farklı ülkeden katılımcı ile 150’den fazla ülkeden gelen ziyaretçiyi bir araya getirdi. 

Türkiye’nin doğal taşları ve Avrupa, Uzakdoğu, Ortadoğu bölgelerinden gelen 188 yabancı stantla dünyanın dört bir yanından gelen alım heyetleri, İzmir’in bu sektördeki stratejik önemine vurgu yaparak her yıl burada olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. 

10 yıldır İzmir’de Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları

Son 10 yıldır fuara katılan Yunanistan’dan İktinos Hellas S.A’nın İhracat Satış Müdürü Kostas Protonotarios, İzmir’de olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, “Burada tüm ürünlerimizi göstermek için fırsatımız var. 

Yunanistan’dan çıkardığımız taşları buraya getirip, buradaki arkadaşlarımızla iş birliği yapmak bizi heyecanlandırıyor.  Bu çok özel bir uluslararası fuar, tüm dünyadan şirketler bu fuara katılıyor. İngiltere’den Hindistan’a kadar… İzmir bu alanda çok ünlü ve burada çok güzel bir organizasyon yapılıyor. Teşekkür ediyoruz” dedi.

“Kazançlı iş birlikleri yapıyorum”

Hollanda’dan fuara katılan Nicky Van Bremen, İzmir’i ve Marble İzmir Fuarı’nı diğer dünya fuarlarından ayrı tuttuğunu belirterek, “İzmir Mermer Fuarı’nı dünya fuarları arasında ayrı bir yerde tutuyorum. 

Hem kaliteli taşlara ulaşıyorum hem de bu büyük organizasyonda bulunmak beni çok mutlu ediyor. Çok güzel ticari ilişkiler kuruyor, kazançlı iş birlikleri yapıyorum. Burada olmaktan her zaman çok mutluyum” diye konuştu.

“Dünyadaki en güzel taşlar Türkiye’de bence”İZFAŞ

Fuara ikinci kez katılan Rusya’dan Stone Wealth firmasının sahibi Maksimov Dmit, Türkiye’nin taşlarının dünya çapında en güzel taşlar olduğunu ifade ederek, “Burada yeni partnerler, güzel taşlar bulmaya çalışıyoruz. Yeni projeler için buradayız. 
Çok uzun zamandır Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. Burada da yeni trendler bulmak istiyoruz. Türkiye’den çıkan taşları çok çok beğeniyorum. Dünyadaki en güzel taşlar Türkiye’de bence” ifadelerini kullandı.

“En üst sırada tutuyorum”

Azerbaycan’dan üç yıldır katılan Bakü Mermer Fabrikası Müdürü Yunis İsayev, fuarda genellikle blok mermer anlaşmaları yaptıklarını ve Türkiye pazarını her zaman cazip bulduklarını ifade etti ve "İzmir Mermer Fuarı, bizim pazarımıza daha yakın olduğu için ben mermer fuarları içinde Marble İzmir’i en üst sırada tutuyorum" diyen Yunis İsayev, fuarı mermer sektörü için en önemli organizasyonlardan biri olarak tanımladı.

Zorluklara rağmen başarılı fuar Hanifi Şimşek

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Hanifi Şimşek, fuarın dünya genelindeki zorluklara rağmen büyük bir başarıya imza attığını vurgulayarak, “Kültürpark Fuarı Sevgi Yolu’nda 5 yıl yapılan, Marble olarak da 30. yılında olan, toplamda 35 yıldır süren fuarımızı açtık. 

Eksi ve artılarımız var ama her şeye rağmen fuarımız güzel geçiyor. Neden her şeye rağmen diyoruz? Bugün, Rusya ve Ukrayna'da savaş var. Irak'ın durum ortada, Suriye ortada. İsrail, Libya, Lübnan ve son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri'nin ekonomiye yönelik çıkışları… Yüzde 125 civarında bir ek vergi açıkladı Çin'e. Mermerciler olarak Çin’de de ciddi anlamda müşterilerimiz var. Bunlara rağmen gayet yüksek bir katılımcı oranı, gayet başarılı, güzel bir fuar oldu” dedi.

“Hepimize sorumluluk düşüyor”

Marble İzmir Fuarı’nın İhracat Başarısı Şimşek, 30 yılda Türkiye’nin doğal taş ihracatının 77 milyon dolardan 2 milyar dolara yükseldiğini ve bunun Marble İzmir Fuarı’nın önemli bir katkısı olduğunu belirterek, “Sektörümüz 30 yıl önce makinaları ithal ederken bugün tam tersine biz makine ihracatı yapıyoruz. 30 yılda ihracat olarak 77 milyon dolardan 2 milyar dolara ulaştık. 

Bunda Marble'ın katkısı olmaz olur mu? Başta aramızda olmayan bir kez daha rahmetle andığımız Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın katkıları, Cemil Başkanımızın her toplantıda, her platformda dile getirdiği büyük destekleri çok değerli. Dünyadaki üç önemli uluslararası fuardan birisiyiz. Birisi Çin'de, birisi İtalya'da, birisi bizde. Bana göre biz birinciyiz. 

Bunu neden söylüyorum? Hem renk hem kalite ve dayanıklılık anlamında doğal taş sektöründe biz dünyadaki en zengin ülkelerden birisiyiz. O zaman ne yapacağız? Üretimimizi katma değeri yüksek ve ihracata yönelik nasıl gerçekleştireceğiz, ona bakacağız. 

Bu fuarın sahibi 85 milyondur. İzmir Mermer Fuarı’na teşviklerin doğru verilmesi lazım, desteklenmesi lazım. Hem maddi hem manevi olarak fuarımıza sahip çıkmak için hepimize sorumluluk düşüyor.” dedi.

“Uluslararası ağı İzmir'e davet ediyoruz”Tuğçe Cumalıoğlu

İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, Marble İzmir Fuarı’na olan ilgiyi artırarak ticaret hacminin geçen yılın çok üzerinde olacağına inandığını belirterek, “Bu sene 27 ülkeden katılımcımız, 150'yi aşan ülkeden ziyaretçimi var. 

Zaten Değişik Mermer Tasarım Yarışmamıza bu sene ilk kez 12 ülkeden başvuru aldık. Hatta üçüncülük ödülünü de Polonya'dan bir katılımcımız aldı. Bir sürü yabancı alıcımız var. Mermer Fuarı ilk yapılmaya başladığında Türkiye'nin mermer ihracatı 77 milyon dolar civarındayken, 30 yıl içerisinde mermer ihracatının toplamı 2 milyar doları geçmiş durumda. Hatta makineyi de dahil ettiğimizde bu ihracat rakamı 2,5 milyar dolarlara çıkıyor. 

Stantlardan aldığımız geri bildirimler hiç beklemedikleri alıcılarla hiç beklemedikleri iş birliklerine ve el sıkışmalara tanıklık ettikleri şeklinde oldu. O yüzden bu sene İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ olarak ticaret hacmini artırmaya yönelik katkımızın geçen yılların çok çok üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. İzmir Mermer Fuarı dünyadaki en büyük üç doğal taş ve makineleri fuarından biri.

Biz hem doğal taş üzerine hem madencilik üzerine olan tüm fuarlarda İZFAŞ’ı ve İzmir Mermer Fuarı'nı temsil ediyoruz. Oradaki uluslararası ağı İzmir'e davet ediyoruz. Marble Fuarı’nı bitirir bitirmez önümüzdeki senenin çalışmalarına zaten hemen başlıyoruz. Dediğim gibi bu uluslararası ağı iyice genişletip tüm sektörü kucaklayan çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

Muhabir: MERVE TURAN