ALPER TEMİZ - Muğla’nın Marmaris ilçesi Selimiye Mahallesi’nde MUÇEV Turizm Ticaret A.Ş. tarafından başlatılan yat limanı genişletme projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından reddedildi. Projede yapılmak istenen 45 yatlık marina kapasitesinin 70’e çıkarılması girişimi, bölgedeki arkeolojik varlıkların tespitiyle birlikte engellendi.
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu sürecini durduran kararın gerekçesi, bölgenin tarihi ve arkeolojik değerleri oldu. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından verilen kararda şu ifadelere yer verildi:
"Muğla İli, Marmaris İlçesi, Selimiye Mahallesi, Buruncuk Mevkii’nde yapılması planlanan 'Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artışı' projesinin sualtında 2863 sayılı Kanun’un 6. maddesi kapsamında kalan korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının tespit edildiği anlaşıldığından uygun olmadığına, Müze Müdürlüğünce sualtı çalışması sonucunda tespit edilen alanın I. derece Arkeolojik Sit olarak tescil edilmesine yönelik kurum uzmanlarınca 2863 sayılı Kanun’un 7. maddesi kapsamında tescil işlemlerinin başlatılmasına, söz konusu alanda herhangi bir inşaai ve fiziki işlemde bulunulmamasına karar verilmiştir."
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ise kararını, ÇED Yönetmeliği’nin ilgili maddesine dayandırarak şu açıklamayı yaptı:
"29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği’nin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendinde yer alan 'Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır…' hükmü gereğince, İlimiz, Marmaris İlçesi, Selimiye Mahallesi, Buruncuk Mevkii’nde MUÇEV Turizm Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 'Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artışı' projesi için yürütülen ÇED süreci sonlandırılmıştır."