(MEB) Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören yaklaşık 20 milyon öğrenci için ders zili 9 Eylül'de çalacak. Okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri ise 2 Eylül'de uyum programına başlamıştı. Tatil döneminde zamanlarının çoğunu tablet ve telefonlarla geçiren öğrenciler, okula döndüklerinde zorluk çekebilirler. Çünkü MEB'in 2023-2024 eğitim öğretim yılı için getirdiği yeni düzenlemeye göre, sınıf içinde cep telefonu ve diğer bilişim araçlarının bulundurulması yasaklandı. Bu uygulama yalnızca Türkiye'de değil, birçok ülkede de okullarda cep telefonu yasağı olarak karşımıza çıkıyor.

Öğrenciler

UNISCO'dan rapor

UNESCO, "2023 Küresel Eğitim İzleme" raporunda, okullarda öğrencilerin akıllı telefon kullanmalarının yasaklanması için küresel bir çağrı yapmıştı. Raporda, aşırı cep telefonu kullanımının eğitim performansını düşürdüğü ve yüksek ekran süresinin çocukların duygusal denge üzerinde olumsuz etkiler yarattığı belirtilmişti. Ülkeler, yasaklama gerekçelerini benzer şekilde ifade ediyor. Peki, okulda cep telefonu kullanımı gerçekten çocuklar ve gençler üzerinde bu kadar olumsuz bir etki mi yaratıyor?

''Cep telefonu olumsuz etkiliyor''

Milliyet gazetesine konu hakkında açıklamalarda bulunan MEF Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Klinik Psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk,  "Okulda cep telefonu kullanılması hem çocuğun dikkatini derse odaklayabilmesi hem de arkadaş ilişkileri bakımından mahsurlu. Psikoloji araştırmalarının sonuçları, okulda telefon yasaklandığı zaman hem akademik hem psikolojik bakımdan hem dikkati yönetmek hem de sosyal ilişkiler bakımından çok daha olumlu bir sonuç alındığını gösteriyor. Okullarda telefonun yasaklanması doğru bir karar fakat bu, eğitimde dijital teknolojiden yararlanmayacağız anlamına gelmiyor. Bilakis mutlaka yararlanmak ve dijital okuryazarlık konusuna eğitim sistemi içerisinde kuvvetli bir şekilde yer vermek gerekiyor" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi