Bursa'nın Gürsu ilçesinden yola çıkan kalaycı ustası Cengiz Özkaraç, babasından ve dedesinden öğrendiği kalaycılık mesleğini, Ege ve Marmara bölgesinde yaşatmak için minibüsüyle şehir şehir geziyor.

Bursalı kalaycı Cengiz Özkaraç, yaklaşık 20 yıldır devam ettirdiği kalaycılık mesleğini geleneksel yöntemlerle sürdürmeye kararlı. Her gün farklı bir ilçe ya da şehirde bakır mutfak eşyalarını kalaylayan Özkaraç, babasından ve dedesinden öğrendiği bu eski mesleği sadece bir iş olarak değil, bir yaşam biçimi olarak görüyor.

Kalaycılık, Aile Geleneği Olarak Yaşıyor
Cengiz Özkaraç, 29 yaşında ve kalaycılık mesleğini öğrenmeye başladığı günden bugüne kadar bu işin inceliklerini başarıyla uyguluyor. Babası ve dedesinin kalaycılık mesleğini büyük bir özenle sürdürdüklerini belirten Özkaraç, "Bu meslek sadece geçim kaynağım değil, aynı zamanda aile geleneğimi yaşatma amacım. Her fırsatta Ege ve Marmara bölgesindeki il ve ilçeleri gezerek kalaycılığı devam ettirmeye çalışıyorum," diye konuşuyor.

A W323549 01Geleneksel Yöntemlerle Bakır Mutfak Eşyaları Kalaylanıyor
Bursa’nın Gürsu ilçesinde oturan ve her gün minibüsünü hazırlayıp farklı bölgelere yolculuk yapan Cengiz, geleneksel kalaycılık yöntemlerini kullanarak bakır mutfak eşyalarını yeniden hayata döndürüyor. 200 derece ateşte, el ile yapılan kalaylama işlemi, bakır eşyaların uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Bu şekilde, eskiyen veya kararan bakır tencereler, çaydanlıklar, tavalar ve diğer mutfak eşyaları, yepyeni bir görünüme kavuşuyor.

Kaynak: İHA