EKONOMİ HABERLERİ

Mobilyada karlılık düşüyor, ihracatçılar destek bekliyor

Türkiye’nin mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü, eylül ayında ihracatında önemli bir düşüş yaşadı.

Eylül ayında sektör ihracatı yüzde 2,6 oranında azalarak 662 milyon dolara gerilerken, Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) bu ayda yüzde 7,7’lik bir artışla 85 milyon dolarlık ihracata imza attı. Ancak miktar bazında hem Türkiye genelinde hem de AKAMİB’de düşüş kaydedildi.

Düşük karlılık sorunu

AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, ihracat verilerini değerlendirirken sektörün karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Kılıçer, “İhracat verilerimiz pozitif görünse bile, düşük karlılık nedeniyle sektör firmalarımız rakip ülkelerle ana pazarlarımızda mücadele etmekte zorlanıyor. Düşük fiyat verme zorunluluğu, firmalarımızı mali açıdan zor durumda bırakıyor” ifadelerini kullandı.
Kılıçer, ihracatçı firmalarının büyük bir özveriyle çalıştığını belirterek, “Ekonomi yönetimimizden alabileceğimiz destekleyici adımlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi. Düşük karlılığın sektörü olumsuz etkilediğine vurgu yapan Kılıçer, “Destek sağlandığı takdirde ihracatımızı tekrar pozitife çevirebiliriz” şeklinde konuştu.

Eylül ayı ihracat verileri

Eylül ayında Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 azalarak 661 milyon 819 bin dolar seviyesine düştü. Buna karşılık, AKAMİB, bu dönemde gösterdiği başarı ile dikkat çekti ve 85 milyon 363 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın ilk dokuz aylık döneminde Türkiye genelinde sektör ihracatı yüzde 1,9 düşüşle 5 milyar 828 milyon 607 bin dolara gerilerken, AKAMİB bu dönemde yüzde 1,7 artışla 652 milyon 238 bin dolarlık ihracat geliri elde etti.

İhracatta başarılı pazarlar

Eylül ayı itibarıyla sektörün Türkiye geneli ihracatında en başarılı ilk beş pazarı Irak, Birleşik Krallık, ABD, Almanya ve Fas olarak belirlendi. İlk 10 pazar arasında Irak, Birleşik Krallık, ABD, Fas ve Romanya’ya çift haneli ihracat artışları dikkat çekti. AKAMİB’in eylül ayı ihracatında da Irak ilk sırayı alırken, Irak’ı Almanya, Suriye, Fransa ve Romanya takip etti. Özellikle Gürcistan’a yüzde 173 oranında rekor bir ihracat artışı yaşandığı da kaydedildi.

Sektörün geleceği için destek gerekiyor

Kılıçer, fiyat rekabetinin azalmasının sektördeki performansı olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, "Değer bazında baktığımızda AKAMİB olarak ihracat verilerimiz pozitif görünse bile, düşük karlılık nedeniyle sektör firmalarımız rakip ülkelerle ana pazarlarımızda mücadele etmekte zorlanıyor. İhracatçı firmalarımız büyük bir özveriyle çalışıyor. Ekonomi yönetimimizden alabileceğimiz destekleyici adımlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi.