Bodrum, Fethiye, Köyceğiz, Ortaca, Marmaris… Ege dendiğinde ilk akla gelen yerler, Muğla’nın ilçeleri. Özellikle pandemiyle birlikte başlayan bir Ege kasabası hayalinin başrolündeki Muğla ilçeleri. Ancak Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bölgedeki kaçak yapılaşmayla ciddi bir problemi var.
YASAL İŞLEM BAŞLATILAN 18 BİN KAÇAK YAPI VAR
İstatistiki verilere göre Muğla’da tespit edilebilen ve yasal işlem başlatılan ruhsata aykırı kaçak yapı sayısı 18 bini buldu. Bu sayının en az yarısı kadar da henüz istatistiklere girmemiş irili ufaklı kaçak yapı olduğu tahmin ediliyor. patronlardunyasi.com’dan Ercan İnan’ın analizine göre, çıkan imar barışı uygulamaları ve yapılan ikazlarla bu 18 bin yapıdan sadece 683’ü yasaya uygun hale getirilebildi. Uygunluk, kaçak bölümlerin kaldırması ya da yapının tamamen yıkılması anlamına geliyor. Tamamı kaçak olan ve yıkılan yapılarla ilgili ayrı bir istatistik tutulmuyor ancak bu sayının 200’ü geçmediği tahmin ediliyor. Yani tespit edilen 18 bin kaçak yapıdan sadece 200’ü yıkılabilmiş vaziyette.
REKOR FETHİYE’DE, İKİNCİ SIRADA BODRUM VAR
Rakamlar incelendiğinde 18 bin kaçak yapı arasında en çok kaçağın Fethiye ilçesinde olduğu görülüyor. 18 bin yapının yaklaşık yüzde 30’u Fethiye’de. Fethiye’yi yüzde 25’lik oranla Bodrum takip ediyor. Marmaris ve Milas burun farkıyla bu iki ilçeyi takip ediyor. Muğla kaçak yapılaşma verileriyle, İstanbul’dan sonra kaçak yapılaşmada ikinci sırada oturmuş ve İzmir’i bile geçmiş vaziyette.
“YOK ÖĞLE YAĞMA” DEMİŞTİ
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras
Son yerel seçimde Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ahmet Aras, seçim kampanyasında “Burası Muğla yok öyle yağma” sloganını kullanmıştı.
ALIŞTILAR İMAR BARIŞINA…
Türkiye’nin ilk kez 1984 yılında tanıştığı imar barışı uygulaması 34 yılda 20 farklı kanunla uygulandı. Vatandaşların kaçak, ruhsatsız ve imara uygun olmayan yapılarını kayıt altına alan imar barışı yasaları son olarak 2018’de çıkmış, yeni imar barışı çıkacağı söylentileri yayılmıştı. Ta ki 6 şubat Depremleri 10 ilimizde resmi rakamlara göre 50 binden fazla insanımızı hayattan koparana kadar. Depremler nedeniyle ortaya çıkan kamuoyu tepkisinin de etkisi ile yeni bir imar affına gidilmedi.