ALPER TEMİZ - Muğla Milas’ta yapılması planlanan İkizköy Akbelen Ormanı, Kemerköy Termik Santrali ve 16 km mesafedeki Yeniköy Termik Santrali’nin kömür ihtiyacını karşılamak üzere linyit sahasının genişletilme projesi, davalık olmuştu. 2023 yılında binlerce ağacın kesilmesine neden olan projeye karşı, çevre iznin iptali için açılan davada, "Santralin baca gazı arıtma, atıksu deşarj ve atık depolama tesisleri çevre yasa ve yönetmeliklerine uyumlu olmadığı halde çevre izninin verilmesinin ve bu izinle santralin çalıştırılmasının hukuka aykırı olduğu, santralin çevreyi kirleterek çalışmasına göz yumulduğu" ileri sürülmüştü.
3 Haziran günü yapılan duruşmada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yanında müdahil olarak katılan santral işletmecisi YK Enerji avukatları ise şunları söylemişti; "Kemerköy Santrali’nin Türkiye’de elektrik arzı güvenliği için vazgeçilmezdir."
Elektrik ve Makine Mühendisleri Odası ne demişti?
Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası, şirket tarafından yapılan açıklamaya karşı, "Çevreyi kirleterek çalıştırılan YK Enerji’ye ait Kemerköy Santrali’nin ve Yeniköy Termik Santrali’nin kapatılmasının Muğla, Ege Bölgesi veya Türkiye genelinde enerji açığına yol açması mümkün değildir" raporunu yayınlamıştı. “Çevre izin ve lisansı mevzuata aykırı!“ Davanın avukatlarından Pınar Gayretli, “YK Enerji yetkilileri yaptıkları açıklamalarla çevre yatırımlarını henüz bitirmediklerini beyan etmişlerdir. Oysa termik santrallerin bu yatırımları en geç 31.12.2019 tarihine kadar tamamlamaları gerekiyordu. Üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, şirket hala çevreyi kirleterek üretime devam etmektedir. Dava kararı tümüyle hukuka, bilimsel ve teknik gerekliliklere aykırı olup hukuk Kemerköy Termik Santrali için bir kez daha göz ardı edilmiştir. Mahkeme teknik hususların incelenmesi için bilirkişi incelemesi yapılmasına dahi gerek duymamıştır.
Zira bilirkişi incelemesi yapılsaydı, santralin çevre izin ve lisans belgesinin hukuka aykırı olduğu uzman bilirkişilerce de tespit edilecekti. Mahkeme bu incelemeyi yaptırmaktan kaçınmıştır" diye konuştu ve istinafa gideceklerini belirtti.
"Mahkeme, Düzenli Depolama Konulu Çevre Lisansı hükümlerini yok saydı!"
"Santralin Düzenli Depolama konusunda çevre lisansı alabilmesi ise ancak kurumsal akademik raporu Bakanlığa sunması gerek" diyen Gayretli, "Raporda belirtilen iyileştirme ve çevresel önlemler alınması ve atık depolama sahalarının yönetmeliğin 6’ncı bölümünde belirtilen hükümlere uygun şekilde depolama işlemine devam edilmesi halinde mümkündür. Dava dilekçemizde santralin atık depolama sahalarının yarattığı kirliliğe dair bilimsel veriler sunulmuş olmasına rağmen mahkeme mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapmaksızın, dosyaya davalı idare tarafından sunulan raporların mevzuata uygun olup olmadığını incelemeksizin yalnızca lisansın düzenlenmesi için gereken belgelerin mevcut olduğu gerekçesine dayalı olarak davayı reddetmiştir" ifadelerini kullandı.