EĞİTİM HABERLERİ

Öğretmenler MEB önünden seslendi: "Emeklerimiz hiçe sayılıyor"

Eğitim-İş Sendikası, MEB önünde yaptığı açıklamada, öğretmen alımlarındaki mülakat sistemine tepki gösterdi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Emeklerimiz hiçe sayılıyor” diyerek, mülakatların şeffaf olmadığını ve liyakatsizlik yarattığını vurguladı.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), öğretmen alımlarında uygulanan mülakat sistemine tepki göstermek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay liderliğinde yapılan açıklamaya sendikanın yönetici kadrosu ve çok sayıda üye katıldı. Sendika, öğretmenlerin diplomalarını ve sınav başarılarını göz ardı eden mülakat sistemini eleştirerek, atamalarda liyakat ve şeffaflık talep etti.


Açıklamada konuşan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, mülakat uygulamasının öğretmenlerin emeğini yok saydığını belirtti. Özbay, “Bugün buradayız, çünkü öğretmen adaylarımızın hakkını savunmak ve torpili meşrulaştıran bu sisteme ‘hayır’ demek istiyoruz. KPSS gibi zorlu sınavlara aylarca hazırlanan meslektaşlarımız, adil bir atama süreci beklerken, liyakatsizliği temel alan bir mülakat sisteminin kurbanı oluyor” ifadelerini kullandı.


Özbay, mülakat sisteminin Cumhuriyet’in eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, “Bey çocukları bey, ırgat çocukları ırgat olmasın” anlayışını hatırlattı. Bu uygulamanın torpili ve kayırmacılığı desteklediğini ifade eden Özbay, “Tarikat, cemaat ve dernekler aracılığıyla yapılan alımlar, liyakati devre dışı bırakıyor ve vatandaşları dışlayan bir zümre yaratıyor” dedi.


1 Milyon öğretmen atama bekliyor


Özbay, atama bekleyen öğretmen sayısının yaklaşık 1 milyona ulaştığını, ancak MEB’in her yıl yalnızca 20 bin öğretmen ataması yaptığını dile getirerek, bu tablonun kabul edilemez olduğunu belirtti. Özbay, “Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam modelleri artık son bulmalı” diye konuştu. Eğitim-İş olarak öğretmenlerin demokratik hakları çerçevesinde, arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması gibi uygulamaların kaldırılmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.


“Mülakat sıralamaları açıklanmalı”


Basın açıklamasında mülakat sürecinin şeffaflıktan uzak yürütüldüğüne dikkat çeken Özbay, 20 ilde 245 farklı komisyon tarafından yapılan sıralamaların kamuoyuna açıklanmadığını vurguladı. “MEB’e resmi olarak başvurarak, mülakat sıralamalarının ve atama sürecinin detaylarının açıklanmasını talep ettik. Ancak bakanlık, adayların sonuçları beklemek zorunda kaldığı ve şeffaflık ilkesine aykırı olan bu sistemi oyalama taktikleriyle geçiştirdi” ifadelerini kullandı.