İstanbul’da ekonomik dar boğaz hanelerin gündemini belirlerken, İstanbulluların yaşam mücadelesi her geçen gün daha da çetinleşiyor. İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) İstanbul Barometresi Araştırması’na göre, ev içi gündemden sağlık hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede yaşanan sıkıntılar, megakent sakinlerinin psikolojisini de olumsuz etkiliyor. Çocukların karanlıkta okula gitmesi, artan kredi kartı borçları ve hastane randevu sürelerinin uzaması gibi sorunlar halkın başlıca dertleri arasında.

Ekonomik zorluktan cinayete

Yapılan araştırma kapsamında megakentte halkın giderek zorlaşan koşullarla baş etmeye çalıştığını gözler önüne serdi. İstanbul’daki ev içi gündemden bireylerin psikolojik durumuna kadar geniş bir yelpazede bilgi sunan araştırma, ekonomik sorunların hanelerin bir numaralı gündemi olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların %54,1’i evde ekonomiyi başlıca mesele olarak gösterirken, bu oranı %8,4 ile kadın cinayetleri ve %3,3 ile sağlık sorunları takip etti.Sokakta da ekonomik zorluklar, %38 ile en çok konuşulan konu oldu. Bunu, Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanması (%28,8) ve trafik sorunu (%8,8) izledi. Türkiye genelinde ise Ekim ayının ana gündemi %35,4 ile ekonomi olurken, yenidoğan çetesi (%13,1) ve Fatih surlarındaki olay (%12,5) diğer öne çıkan konular arasında yer aldı.

4 kişilik ailenin geçinmesi için 70.000 TL şart!

Araştırmaya göre, İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için ayda ortalama 70 bin TL’ye ihtiyaç duyuluyor. Ekim ayında, katılımcıların %23,9’u borçlandığını belirtirken, %42,6’sı kıt kanaat geçinebildiğini ifade etti. Ekonomiyle ilgili beklentiler ise kötüye gidiyor; katılımcıların yalnızca %17,7’si iyileşme beklerken %43,5’i daha da kötüleşeceğini düşünüyor.

Yüksek fiyatlar devlet hastanelerine yöneltti

Ekim ayının tematik araştırma konusu sağlık hizmetleri oldu. Özel hastanelerdeki astronomik fiyat artışları nedeniyle, İstanbulluların %75,6’sı devlet hastanelerini tercih ettiğini belirtti. Ancak gelir gruplarına göre değişen bu tercihlerde, alt gelir gruplarının %86,4’ü devlet hastanesine giderken, üst gelir grubunda bu oran %59,7’de kaldı. Güven konusunda ise, devlet hastanelerine güven %37,1 iken güvensizlik %44,9’a çıktı; özel hastanelerde güven %14,8’e düşerken, güvensizlik oranı %64,5’e kadar çıktı. Avrupa yakasında randevu sürelerinin 30 güne kadar uzadığı, Anadolu yakasında ise bu sürenin 26 güne çıktığı görüldü.

Çocuklar karanlıkta yollarda

Barometreye göre, İstanbulluların %60’ı sabahın erken saatlerinde karanlıkta okula gitmek zorunda kalan çocukları nedeniyle kalıcı yaz saati uygulamasından vazgeçilip eski ikili saat sistemine dönülmesini istiyor.

Kredi kartı ödemelerinde zorlanıyorlar

Ekonomik sıkıntılar kredi kartı ödemelerine de yansıyor. İstanbulluların %34,9’u sadece asgari ödeme yapabilirken, kredi borcunun tamamını ödeyebilenler %41,7 olarak kaydedildi. Ödeme yapamayanların oranı ise %9,9 oldu.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY