Sağlık Bakanlığı'nın 2018 yılında başlattığı Otizm Tarama ve Takip Programı, bugüne kadar 18-36 ay arasındaki 2,5 milyon çocuğa ulaştı. Erken teşhis ve müdahale imkanı sunan bu program sayesinde, binlerce çocuğa otizm spektrum bozukluğu ve diğer gelişimsel bozukluklar tanısı konuldu. Bu sayede, çocukların ihtiyaç duydukları tedavi süreçlerine en kısa sürede başlanması sağlandı.

Erken teşhis hayat kurtarıyor

Sağlık Bakanlığı, otizm riski taşıyan çocukları erken dönemde tespit ederek, onlara erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sunmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, Aile Sağlığı Merkezleri'nde 18-36 ay arasındaki tüm çocuklara yönelik tarama programı yürütülüyor. 2018 yılında pilot illerde başlatılan ve ardından ülke geneline yayılan bu program, bugüne kadar 2,5 milyon çocuğa umut ışığı oldu.

Otizm her 36 çocuktan birinde görülebiliyor

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü vesilesiyle açıklamalarda bulunan Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanı Uzman Doktor Murat Gülşen, otizm spektrum bozukluğunun erken çocukluk çağında başladığını ve her 36 çocuktan birinde görülebildiğini belirtti.

ÇÖZGEM'ler otizmli çocuklara umut oluyor

Tanı, tedavi ve müdahale merkezleri olarak hizmet veren Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezleri (ÇÖZGEM), otizm başta olmak üzere özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine erken müdahale, izlem ve yetişkinliğe geçiş süreçlerinde destek sağlıyor. Şu an için 10 ilde faaliyet gösteren ÇÖZGEM'lerin yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor.

Otizmli çocuklar için rehber ve eğitimler

Sağlık Bakanlığı, otizmli çocukların gelişimi için müdahale kapasitesini artırmak amacıyla çeşitli rehberler ve eğitim programları hazırladı. Uygulamalı davranış analizi eğitimi, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara ve ailelerine yönelik rehberler ve özel gereksinimli çocuklarda beslenme kitabı gibi yayınlarla, doğru bilgiye erişim kolaylaştırılıyor.

Engelsiz acil projesi 

Sağlık Bakanlığı, otizm spektrum bozukluğu gibi tanı alan çocuklara yönelik afet durumlarına hazırlık çalışmalarını da sürdürüyor. 'Özel Çocuklar Destek Sistemi' mobil uygulaması ve 'Engelsiz Acil Projesi' gibi projelerle, özel gereksinimli çocukların acil durumlarda ve afetlerde ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine erişimi sağlanıyor.

Kaynak: DHA