YAŞAM HABERLERİ

“Regl dostu” mobil uygulama

FEMİN UP Derneği”nin başlattığı mobil uygulama, toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında “regl dostu” politikalar üretilmesine katkı sunacak..İKKB Başkanı Özkan,”Çalışan kadınlara ayda bir gün regl izni verilmeli, hijyen petleri, genel tuvaletlerde, okullarda, yurtlarda ücretsiz ulaşılabilir olmalıdır”

FEMİN UP Derneği ve Regl Çemberi platformu,  “Regl Dostu” politikalar üretilmesine katkı sunmak için başlattığı mobil uygulamayı, sivil toplum kuruluşları, yerel yöneticiler ve özel sektör temsilcilerine tanıttı.

Mobil uygulamayla, çalışan kadınlara ayda bir gün regl izni verilmesi, hijyen petlerinin genel tuvaletlerde, okullarda, yurtlarda ücretsiz ulaşılabilir olması için kamuoyu oluşturulması hedefleniyor. 

FEMIN UP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Dijital Çözümler Derneği Başkanı Halide Olgun Ak, mobil uygulamayla, regl deneyimi yaşayan bireylerin doğru ve güvenilir bilgiye erişimini sağlamayı, “regl dostu” politikaların yerel yönetimler ve özel sektörde benimsenmesine destek olmayı hedeflediklerini belirterek, şu bilgileri verdi:
“ Regl Çemberi mobil uygulamasıyla, cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında toplumsal cinsiyet eşitliğini ve sosyal etki perspektifini merkeze aldık. Bunu yaparken de, kullanıcı deneyimini zenginleştiren oyunlaştırılmış öğrenme modülleri, kişisel deneyim paylaşımı, inter aktif veri toplama ve görselleştirme tekniklerini kullandık.”


Dernek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Regl Çemberi Platform Direktörü Merve Olgun da,  “Regl okur- yazarlığını” arttırmak amacı ile üretilen sesli, yazılı ve görsel içeriklerin paylaşıldığı mobil uygulamanın, bireylerin doğru ve güvenilir bilgiye erişimini desteklediğini belirterek, uygulamayı şöyle özetledi:
“Cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında bilgilendirme de yapılacak. “Regl Dostu Alan Haritası” ile regl deneyimi yaşayan bireylerin kendilerini güvende hissedebilecekleri kamusal alanlara erişimini desteklemeyi hedefliyor. Regl deneyimi yaşayan bireylerin karşılaştığı ayrımcılığı ele alarak oyunlaştırma tekniği ile deneyimsel öğrenme süreçlerini destekleyen bir bakış açısı sunuyor.”

Regl izni ve hijyen petleri
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Başkanı Gülsen Özkan da, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, kadınların doğuştan sahip olduğu özelliklerini görmezden gelen politikaların bir kenara bırakılmasıyla sağlanabileceğine vurgu yaparak, “Regl Dostu” politikalar kapsamında genel tuvaletlerde okullarda, yurtlarda regl peti yer almalı, genç kızlarımız ve kadınlarımız hijyen petlerine ücretsiz ulaşmalıdır. Çalışan kadınlar için ağrılı ve sancılı geçirilen regl sürecinde ayda bir gün izin uygulaması başlatılmalı, yerel yönetimler ve özel sektör, “regl dostu” politikaları desteklemelidir.”dedi.  
Dünya’da ve Türkiye’de regl uygulamaları 
Özkan, toplumsal cinsiyet mücadelesinin uzun yıllardır devam etmesine rağmen, kadın haklarını yasalarla koruyan ülke sayısının 10’u geçmediğini de belirterek, şunları söyledi:
“Regl izni genellikle Japonya, Çin, Tayvan, Endonezya ve Güney Kore gibi ülkelerde görülmektedir. Regl izni politikası Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da neredeyse yok. Ülkemizde çalışma hayatına devam eden kadınlara regl izni verilmesini öngören herhangi bir yasal düzenleme mevcut değil. Ancak, cinsiyet eşitliğini benimseyen bir vizyona sahip kurumsal şirketler kadın çalışanlarına bu yönde bir hak tanımaktadır. Son yıllarda bazı belediyelerde örgütlü bulunan sendikaların sözleşmelerinde ‘regl izni’ maddesinin yer aldığını görüyoruz.”