Ticaret Bakanlığı'nın devreye aldığı "doğrulanmış ilan" düzenlemesi ile emlak sektöründeki sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonlarına karşı önemli bir adım atılıyor. Düzenlemenin merkezinde yer alan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), taşınmaz ilanlarının güvenilirliğini sağlayarak vatandaşları dolandırıcılıklara karşı koruma altına alıyor.
Sahte ilanlar nedeniyle mağdur olan birçok kişi, artık bu sistem sayesinde güvenli bir şekilde gayrimenkul işlemlerini gerçekleştirebilecek. Uzmanlar, sahte ilanların azalmasıyla birlikte fiyat dengesizliklerinin de önüne geçileceğini ve piyasada daha şeffaf bir dönemin başlayacağını belirtiyor.
Nedir bu sahte ilanlar?
Sahte ilanlarda başı çeken örneklerden birisi, aynı taşınmaza ilişkin birden fazla kişinin ilan veriyor olması. Yanlış fiyatlar, harita konumunun doğru olmaması, ilan veren kişinin mal sahibi gibi kendisini tanıtıp aslında taşınmazın sahibi olmadığı birçok ilan var.
"Kaçak göçek iş yapanların sonu geldi"
Uygulamanın sahte ilanların sonunu getireceğini söyleyen İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu şöyle konuştu:
"Portallara kendini kaydedip, sağda solda bulunan ilanları girerek para kazanmanın önüne geçilecek. Bu işi kaçak göçek yapanların artık sonu geldi. İlan doğrulama sistemi devreye girdikten sonra Ticaret Bakanlığı'ndan yetki almış, emlakçı olan her meslektaş bu işi layıkıyla yapacak. Hem devletin vergi sağlaması kolaylaşacak hem de aşırı fiyatların önüne geçilecek. Örneğin benim bir dairem var, 3 milyon lira yapıyorsa, 5 milyon liraya ilan verip piyasayı arttıramayacağım. Eğer bir sahtecilik varsa bunun cazası da 100 bin liradan, 1 milyon liraya kadar çıkıyor."
Yaşanan sahteciliklere örnek veren Güleroğlu "İnsanlar ilana giriyor, kapora isteniyor, vatandaş evi kaçırmamak için parayı gönderiyor daha sonra hem ilan kalkıyor hem telefonlara kimse çıkmıuyor. Mesela sahte ilanların en fazla olduğu ilçelerden Buca'da 1.5 milyon liradan aşağı ev yok, ancak bir bakıyotunuz 800 bin liraya ev ilanı var. Aslında böyle bir ev yok. Bunların tamamen önüne geçilecek." dedi.
Uygulamanın denetlenmesinin de kolay olduğunu söyleyen Güleroğlu "Taşınmaz kimlik bilgileri girilecek, doğrulanmamış ilanlar girilmeyecek. Bakanlığın çok doğru bir uygulaması" dedi.
"Dolandırılardan kurtulacağız"
Sahte emlak ilanlarına karşı 6 ay önce harekete geçen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Ticaret Bakanlığı’nın dün yürürlüğe soktuğu “doğrulanmış ilan” düzenlemesine destek verdi.
Olgun, özellikle Torbalı’da bu tarz dolandırıcılık vakalarının sık görüldüğüne dikkat çekerek, “İzmir’de en çok sahte ilanın yer aldığı ilçe Torbalı. Biz bu uygulamayı sevinçle karşıladık. Daha önce de odamız öncülüğünde başlattığımız disiplin süreci kapsamında 6 firmayı incelemeye almıştık. Vatandaşlarımıza zarar veren bu sahte ofisler temizlensin, işini hakkı ile yapan emlakçılarımız mağdur olmasın. Torbalı'da deniz manzaralı evi ilana koyup bodrum kattan ev satmaya çalışan sahtekârlara artık yer yok" dedi.