DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen, Türkiye'de yaşanan aşı tedarik ve dağıtım sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı bir soru önergesi sundu. Esen, özellikle bebeklik çağı aşı takviminde ciddi aksamalar yaşandığını ve bu durumun halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı'na kritik sorular

Esen’in önergesinde, zorunlu aşıların, özellikle Hepatit B, beşli karma (Pentaxim) ve Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK) aşılarının tedarikinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekildi. "Hepatit B ve Pentaxim aşılarının tedarikinde yaşanan sıkıntının nedenleri nelerdir?" diye soran Esen, yetişkinler için aşı yapılamaması ve önceliğin bebek aşılarına verilmesi iddialarını da gündeme getirdi. "Tetanoz aşısındaki eksiklik ne zaman giderilecektir ve bu süreç nasıl yönetilmektedir?" sorusuyla, sağlık bakanlığının bu konudaki sorumluluğunu sorguladı.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen,Soğuk Zincir İhalesi İddiası

Esen, önergesinde, aşıya erişim sorununun soğuk zincir ihalesindeki taşeron firmaların ihale gerekliliklerini yerine getirememesi ile ilişkili olduğunu iddia etti. "Aşı tedarik sorununun soğuk zincir ihalesindeki taşeronun ihale gereklerini yerine getirememesiyle ilgili olduğu doğru mudur?" şeklinde sorular yönelten Esen, aşı stoklarının korunamamasının nedenlerini de araştırdı. Ayrıca, Türkiye genelinde aşı dağıtımında yaşanan dengesizliklere de değinerek, "İl sağlık müdürlükleri arasında stok farklılıkları yaşandığı ve bazı bölgelerde aşı sıkıntısı olmadığı bildirilirken, diğer bölgelerde ciddi eksiklikler olduğu iddia edilmektedir. Aşı dağıtımındaki bu dengesizlik nasıl giderilecektir?" dedi.

Esen, Türkiye’de aşı tedarik sürecinin uzun sürdüğünü ve ihale ile tedarik süreçlerindeki aksaklıkların derhal çözülmesi gerektiğini belirtti. "İhale süreçlerinin neden uzun sürdüğünü ve bu süreçlerin nasıl hızlandırılacağını" da Sağlık Bakanlığı’na sordu. Aşıların temin edilememesinin, özellikle Hepatit B, Pentaxim, KKK, Tetanoz ve Suçiçeği gibi hayati aşıları tehlikeye attığını vurguladı.

"Okullardaki hijyen sorunu durumu çıkmaza sokar"

Esen, Türkiye'deki hijyen sorunlarına da dikkat çekerek, MEB bütçesinin kötü planlanmasının okullarda ciddi hijyen krizlerine yol açtığını ifade etti. Bu hijyen probleminin salgınlara yol açarak çocukların ve genel olarak halk sağlığının tehlikeye girmesine neden olacağını iddia eden Esen, bu konuda herhangi bir risk analizi yapılıp yapılmadığını sordu ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Esen, aşı tedarik sorunlarının ciddiye alınması gerektiğini belirterek, "Bu konuda derhal harekete geçilmeli ve yaşanabilecek riskler göz önünde bulundurularak kapsamlı bir çözüm planı devreye sokulmalıdır." dedi.

Muhabir: Alperen Özdemir