ALPEREN ÖZDEMİR - Sayıştay’ın Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Demokrasi Üniversitesi ile ilgili hazırladığı raporlarda, iki üniversitenin 2023 yılı faaliyetlerine dair çeşitli bulgular dikkat çekti. Bilimsel araştırma projeleri ve hizmet alımları konusunda her iki üniversiteye de uyarılar yöneltildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Proje Varlıkları ve Mali Durum Sayıştay raporunda, Dokuz Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında satın alınan demirbaşların, proje bitiminde proje yürütücüsünün zimmetinde kalmaya devam ettiği ifade edildi. Raporda, "Bilimsel Araştırma Projeleri bütçesi çerçevesinde yürütücüler tarafından talep edilen ve proje süresince araştırma görevlilerine zimmetlenen taşınırların, proje bittikten sonra da yürütücülere zimmetli kaldığı tespit edilmiştir" denildi. Ayrıca, bu demirbaşların proje bitiminden sonra üniversite envanterine kaydedilmesi gerektiği vurgulandı.
DEÜ döner sermayesi zarar etti
Mali duruma ilişkin bulgulara göre ise, Dokuz Eylül Üniversitesi 2023 yılında kar elde etti, ancak döner sermayesi zarar etti. Raporda, "2023 yılı bütçesine göre tahmin edilen bütçe geliri 2.809.068.000,00 TL olup, üniversitenin yıl sonunda net bütçe geliri 3.941.849.095,96 TL olarak gerçekleşmiştir" denildi. Ancak, döner sermaye işletmesinin 2023 yılı gelir toplamı 1.616.647.477,97 TL, gider toplamı ise 2.550.121.543,69 TL olarak kaydedildi ve dönem sonunda 933.474.065,72 TL zarar edildiği vurgulandı. Ayrıca, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İktisadi İşletmesi'nin de 4.055.097,83 TL zararla yılı kapattığı belirtildi.
"Doğrudan temin, kanunun temel ilkelerine aykırı"
İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne yönelik raporda ise, “Üniversite tarafından 2023 yılı içerisinde yapılan yemek hizmeti alımlarının bir kısmının ihale yapılmaksızın, kısımlara bölünerek doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği görülmüştür.Yapılan incelemede, Üniversite tarafından, toplam tutarı 1.390.050,00 TL olan yemek hizmeti alımlarının 6 parça halinde doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Bir defada açık ihale usulü ile gerçekleştirilebilecek alımın parçalara bölünerek doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği görülmektedir. Sonuç olarak; ihale ile temin edilmesi gereken ihtiyaçların parasal sınırın altında kalacak şekilde parçalara bölmek suretiyle karşılanması Kanun’un temel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir” ifadeleri yer aldı.
Rapordaki başka bir bölümde “Üniversitenin 2023 yılındaki mal ve hizmet alımına ilişkin olarak; doğrudan temin ve pazarlık usulü kapsamında yapılan harcamaların yıllık toplamının, bu amaçla bütçeye konulan ödeneklerin %10’unu aştığı görülmüştür” ifadesi yer aldı.
Üniversite'nin adıyla kayıt ücreti tahsil edilmiş
Başka bir kısımda ise “Üniversite tarafından Üniversitenin adıyla vakıf kurulduğu ve Üniversite bünyesinde yapılan etkinliklerle ilgili kayıt ücretlerinin ise bu vakıf tarafından tahsil edildiği görülmüştür” ifadesi yer aldı.Raporun bu bölümünde, “Yapılan incelemede, Üniversite tarafından 27.12.2017 tarihinde “İzmir Demokrasi Üniversitesi Güçlendirme Vakfı” adı ile Vakıf kurulduğu, kurulan bu Vakfın Üniversite tarafından düzenlenen bazı etkinliklerden kayıt ücreti adı altında karşılık tahsil ettiği tespit edilmiştir.Kamu İdaresi tarafından verilen cevapta, yeni kurulmuş bir üniversite olması sebebiyle Demokrasi Üniversitesinin tanınırlığını artırmak ve faaliyetlerin verimli ve hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağlamak amacıyla tahsil edilen kayıt ücretlerinin bu etkinlerde kullanıldığı, bu gelirlerden vakıf lehine herhangi bir kazanç sağlanılmadığı ifade edilmiştir. Ancak verilen cevap bulguda yer verilen mevzuata aykırılığı açıklayacak nitelikte değildir.Sonuç olarak, Üniversite tarafından düzenlenen etkinliklerde herhangi bir vakıf adı kullanılmaması ve bu etkinliklere ilişkin gelirlerin Üniversite tarafından tahsil edilmesi gerekmektedir” ifadesi yer aldı.