Sektör temsilcileri, meslek liselerinin teşvik edilmesi ve imalat sanayisinde çalışanlara vergisel avantajlar sağlanmasının gerektiğini, aksi takdirde eleman sıkıntısının üretim problemlerine yol açabileceğini belirtti. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türk mobilya sektörünün son 20 yılda dünya ticaretinde, üretimde ve tasarımda önemli başarılar elde ettiğini, Türkiye'nin dünya mobilya ihracatında 7'nci sıraya yükseldiğini ve üretimde ilk 12 ülke arasında yer aldığını ifade etti.

Ahmet Güleç, Türk mobilya sektörünün son 20 yıldaki başarısının temelinde üretimin yattığını belirtti. Mobilya sektöründe 46 bin üretici firma bulunduğunu ve bu firmaların yüzde 10'unun, imalat sanayisinde çalışanların ise yüzde 5'inin mobilya sektöründe yer aldığını söyledi. Güleç,  "Son 20 yıldaki başarımızın altına yatan neden üretim. Mobilyada 46 bin üretici firmamız var. İmalatçı firmaların yüzde 10'u, imalat sanayisinde çalışanların da yüzde 5'i mobilyacı. Firmalarımız, hem istihdam ve ihracat kaynağı hem de katma değer sağlıyor. 10 yıl önce dünya mobilya ticaretinden yüzde 0,7 pay alırken bugün yüzde 2 pay alıyoruz. Türkiye'nin ihracatındaki payımız da yüzde 0,8 iken yüzde 2'yi aşmış durumda." açıklamasında bulundu.

En büyük sorun imalatta çalışacak insan bulamamak

Ahmet Güleç, Türk mobilya sektörünün büyük bir başarı hikayesi yakaladığını ve dünya genelinde tercih edildiğini belirtti. Türkiye'nin 20 yıl önce dış ticaret açığı verdiği mobilya sektöründe şimdi yıllık 5 milyar dolarlık ihracat başarısı elde ettiğini, yalnızca 500 milyon dolarlık ithalat yaptığını ve net 4,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini söyledi. Yüzde 80 yerli olan sektörün daha fazla büyümeye ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Güleç, 2028'de dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçısı ve üreticisi olmayı hedeflediklerini, 12 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını açıkladı.

"Burada önümüzdeki konu üretim. Üretim için ne lazım? İstihdam, meslek sahibi olan insanlarımızın bulunması. Ancak bugün baktığımızda en büyük sorun imalatta çalışacak insan bulamamak. Yıllık 12 milyar dolarlık mobilya üretiyoruz. Direkt mobilya imalatında 260 bin kişi çalışıyor. Mağazalarımızla birlikte toplam 500 bin kişi istihdam ediyoruz. Mobilya sektörümüz dünya ile yarışırken istihdamının da avantajını kullanmıştır. Bu başarı girişimcilerimizle birlikte çalışanlarımızın da başarısı."

"Tehlike çanları çalıyor"

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektöründe çalışacak personel bulamadıklarını ve bu durumun büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Sektörde yaklaşık 30 meslek bulunduğunu, yeni teknolojilerle bu sayının 35'e çıkabileceğini ancak eleman sıkıntısı yaşandığını ifade etti.

"Bu bizim için ciddi anlamda tehlike çanları demektir. Mobilyada yaklaşık 30 tane mesleğimiz var. Yeni teknolojilerle birlikte belki 35 meslek var. Bunları yetiştirmemiz lazım ancak çalışacak eleman bulamıyoruz. Endüstri meslek liselerini özendirmemiz gerekiyor. İnsanlar bu işi neden tercih etmiyor? Hem sivil toplum hem üretici hem de kamu olarak bu işi ciddiye almamız gerekiyor. İnsanlarımız mobilyada ya da imalatta çalışmayı tercih etmiyorsa oturup düşünmeliyiz.

Güleç, endüstri meslek liselerinin teşvik edilmesi gerektiğini, sivil toplum, üreticiler ve kamu kurumlarının bu konuyu ciddiye alması gerektiğini vurguladı. En çok ihtiyaç duyulan mesleklerin oymacı, döşemeci, kaplama dikiş ustası, CNC operatörü ve düz işçi olduğunu söyledi. Ayrıca, çalışacak insan bulunamaması durumunda pazar kaybı yaşanabileceğini ve sorunların çözülemeyeceğini belirtti.

Kaynak: AA