Serbest piyasadaki düşük zeytin fiyatları, üreticilerin emeğini koruma noktasında büyük bir zorluk yaratıyor. Marmarabirlik, 2024 yılı için tahmin edilen 379 bin ton zeytin rekoltesinin, arzın talebi geride bırakması nedeniyle alım kapasitesini zorladığını duyurdu. Şirket, özellikle Bursa Bölgesi’ndeki yüksek üretim miktarına dikkat çekerken, arzın fazla olduğu bu dönemde fiyatların normale dönmesi için üreticilere ellerindeki ürünü saklama çağrısı yaptı.

“Arz fazla, talep az”

Marmarabirlik'in faaliyet gösterdiği bölgede, 2024 yılı için tahmin edilen zeytin rekoltesi 379 bin ton olarak öngörülüyor. Asa, bu kadar yüksek bir rekoltenin tamamının alımının, özellikle mevcut şartlarda hem fiziki kapasite hem de mali açıdan mümkün olmadığını ifade etti. Ürün alımında mevcut durumda arzın talebi geride bıraktığını belirten Asa, 2025 yılına dair daha temkinli bir öngörüde bulundu. Arzın düşmesi, talebin ise sabit kalması durumunda, fiyatların zamanla normale döneceğini belirterek, üreticilere, ellerindeki ürünleri muhafaza etmeleri çağrısında bulundu. Asa, "Şu anda arz fazla, talep ise az. Daha sonra arz düşeceği için talep aynı kalsa bile fiyatlar normale dönecektir. Bu yüzden üreticimiz elindeki ürüne sahip çıksın" ifadeleriyle üreticiyi uyardı.

60 bin tonluk tarihi rekor

Marmarabirlik'in tarihi alım rekoru 60 bin ton ile kaydedildiği halde, özellikle Bursa Bölgesi’nde geçen yıla oranla üç kat daha fazla ürün bulunmasının, şirketin kapasitesini zorladığını dile getiren Asa, "Bursa Bölgesi'nde alım miktarı çok yüksek. Marmarabirlik, bu kadar büyük bir yükü tek başına kaldıramaz. Şu anda sistem, rekolteye orantılı bir şekilde işliyor" dedi. Asa, Marmarabirlik’in orta ve uzun vadede sofralık zeytine olan talebin artacağına inandığını vurguladı ve bu dönem boyunca kooperatifin öncelikli amacının önce kendi sürdürülebilirliğini sağlamak, sonra da üreticilerin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirmek olduğunu söyledi. Aynı zamanda Marmarabirlik’in, kooperatif üyelerinin çıkarlarını koruyarak, bir sonraki döneme hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Serbest piyasadaki düşük fiyatlar üreticiye zarar veriyor

Serbest piyasada şu anda sofralık zeytinin fiyatının düşük seviyelerde seyrettiğini kaydeden Asa, bu durumun üreticilerin emeğini ve alın terini koruma adına sorun oluşturduğunu ifade etti. "Üretimde sürekliliğin sağlanabilmesi için, üreticinin emeği korunmalıdır. Serbest piyasadaki düşük fiyatlar, üreticiye zarar veriyor. Marmarabirlik’te 270 dane zeytinin avans fiyatı 70 TL iken, serbest piyasada bu ürün 45 TL'ye alınmaya çalışılıyor. Bu durumu doğru bulmuyoruz" dedi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY