Son Mühür / Alper Temiz -Aydın’ın Söke ilçesinde iki farklı firma tarafından planlanan çimento, taş ve kalker ocağı projeleri, doğaya olası etkileri nedeniyle kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Daha önce mahkeme tarafından iptal edilen Batısöke Söke Çimento’nun projesi yeniden gündeme gelmiş ve ÇED başvurusunda bulunulmuştu. Ancak yeni projeye tepkiler sürerken, bir kapasite artışı için ÇED başvurusu da ENT Söke Madencilik tarafından gerçekleştirildi. Her iki proje de ormanlık alanı kapsarken, binlerce ağacın kesileceği düşünülüyor. 

Batısöke Çimento’nun projesi yeniden gündemde

Söke’de çevreye yoğun duman ve koku yaydığı için tepkilere neden olan Batısöke Söke Çimento, Yamaç Mahallesi’nde hayata geçirmeyi planladığı kalker ocağı projesi için yeniden harekete geçti. Daha önce Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından, yöre halkı ve çevreci derneklerin başvurusu üzerine 2022/1555 Esas No ve 2023/343 Karar No ile iptal edilen proje, revize edilerek tekrar gündeme alındı.

Firma, daha önce 25 bin ağacın kesilmesi planlanan projede bu sayının 5 bin 988’e düşürüldüğünü açıkladı. Ancak, bölge halkı bu gelişmeyi olumlu karşılamadı. Kalker ocağının 67 hektarlık iki sahada üretim yapacağı belirtilirken, işletme ruhsatının 10 yıllık olduğu ifade edildi. Yıllık 2 milyon ton kalker üretiminin hedeflendiği projede, ağaç kesimi yapılacak alanın tamamen devlet ormanı içinde olduğu vurgulandı. Kesilecek ağaçların kızılçam ve maki türlerinde olduğu belirtilirken, firma raporunda kızılçamın "hızlı büyüyen ve kolay gençleşen bir tür olduğu" ifade edildi.

aydın söke-1

ENT Söke Madencilik’ten dev kapasite artışı

Batısöke Söke Çimento’nun ardından, Söke’de bir diğer taş ocağı projesi için de başvuru yapıldı. ENT Söke Madencilik İnşaat Taahhüt Ltd. Şti., Aydın ili Söke ilçesi Akçakonak Mahallesi'nde yer alan 200610656 Ruhsat Numaralı ve 3121682 Erişim Nolu sahada kapasite artışı ve yeni tesisler içeren bir proje başlattı.

aydın söke-2

Firma, “II. Grup Maden (Kalsit) Kalker Ocağı, Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artışı, Asfalt Plent Tesisi, Hazır Beton Tesisi ve Parke Tesisi Alan Artışı Projesi” için ÇED sürecini başlattı. Şirketin elindeki ruhsatın ilk olarak 2009 yılında alındığı, zaman içinde farklı firmalara devredildiği ve en son 04.10.2023 tarihinde ENT Söke Madencilik tarafından devralındığı belirtildi.

Şirketin yeni planına göre mevcut 24,4 hektarlık ÇED alanı 55,8 hektara çıkarılacak ve yıllık kırma eleme tesisi kapasitesi 390 bin tondan 1 milyon tona yükseltilecek. 19,5 milyon TL yatırım bedeli olan proje kapsamında eklenen 31,4 hektarlık alanın:

24,66 hektarı ocak alanı

0,3 hektarı bitkisel toprak depolama alanı

2,07 hektarı parke tesisi alanı

4,37 hektarı stok alanı olarak planlandı.

Şirket, ÇED Olumlu kararı alındığında genişletilmiş 55,8 hektarlık alanda faaliyet yürütecek. Proje alanı Söke ilçe merkezinin 5,2 km güneybatısında yer alırken, en yakın yerleşim yerleri Akçakonak Mahallesi'ne 610 metre, Yenidoğan Mahallesi'ne 1.750 metre ve Gölbent Mahallesi'ne 2.740 metre uzaklıkta bulunuyor.

aydın söke-3

Muhabir: Alper Temiz