Türk Lirası mevduatlar için uygulamaya alınan gelir vergisi stopaj düzenlemesi 30 Nisan'da sona erdi. Resmi Gazete'de Türk Lirası mevduata uygulanan stopaj oranları güncellendi. Buna göre 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5'ten yüze 7.5'a yükseldi.
Stopaj nedir?
Stopaj, (kaynaktan kesme) vergi kanunlarına göre belirli ödemelerden yapılan verginin, ödeme yapılan kişi veya kurum tarafından doğrudan devlete ödenmesi prensibidir. Özellikle gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi vergilerde, ödeme yapılan tutardan belirli bir oranda kesinti yapılması ve bu kesintinin doğrudan vergi dairesine aktarılması işlemidir.
Stopaj, genellikle işverenlerin çalışanlarına ödedikleri ücretlerden veya bir kişinin diğer bir kişiye veya bir kuruluşa yaptığı ödemelerden kesinti yapması durumunda uygulanır. Stopaj, ödeme yapılan kişinin veya kurumun vergiye tabi geliri olduğunu ve bu gelir üzerinden ödenecek verginin doğrudan kaynağından kesilerek ödenmesini sağlar. Bu yöntemle, vergiye tabi gelirlerin kayıt altına alınması ve vergi kaçakçılığının önlenmesi amaçlanır.
Stopaj oranı ne oldu
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türk lirası mevduata uygulanan stopaj oranları değişti. 1 yıla kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5 oldu.
Mevduata uygulanan yeni stopaj oranları 31 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak.
Bu oranlar, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15 yerine yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12 yerine yüzde 5, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 yerine yüzde 2,5 olarak uygulanacağı belirtildi.