TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan taklit ve tağşiş ürünler listelerinin sürekli olarak güncellendiğini belirterek, vatandaşları bu listeleri takip etmeye çağırdı. Kırım, “Liste sürekli güncellendiği için sürekli takip etmek gerekiyor. Her vatandaş kendi şehrindeki ya da yöresindeki listeye bakarak, alışveriş biçimini yenileyebilir. Zeytinyağı, bal ve baharat gibi ürünler başlıca tağşişle karşılaştığımız ürünler” dedi.
Zeytinyağı, bal ve baharatların yanı sıra et ve şarküteri ürünlerinde de tağşiş vakalarının yaşandığına dikkat çeken Kırım, özellikle zeytinyağındaki sahtecilik sorununu vurguladı.
Zeytinyağındaki sahtecilik ve çiftçilerin durumu
Kırım, bu yıl zeytinyağı üretimiyle ilgili olumlu bir öngörüde bulunarak, “Geçen seneye göre rekoltede artış bekleniyor. Hasat neredeyse tamamlandı. Buna bağlı olarak zeytinyağında da yüksek bir kalite bekleniyor. Ancak hem rekoltedeki artış hem de zeytindeki artış çiftçi tarafından hissedilemiyor. Çünkü maiyetlerimiz geçen seneye göre artmış durumda. Ürünler zeytinyağına döndükten sonra belli bir ederi var. Ancak bu ederi alamayan bazı kötü niyetli üreticiler ne yazık ki zeytinyağının kendi yapısı ve kalitesiyle oynuyor. Bu da zaten son dönemde açıklanan taklit-tağşiş listelerimizdeki zeytinyağının rakam ya da miktar olarak ne kadar fazla karşımıza çıktığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Kırım, zeytinyağındaki sahtecilik vakalarının, çiftçilerin üretimden hak ettikleri kazancı alamamalarına yol açtığını belirterek, bu sorunun çözülmesi için “zeytindeki rekolte artışından faydalanması için çiftçimizin doğru bir ödeme mekanizması ve devlet desteğine ihtiyaç var” dedi.
Zeytinyağı, bal ve baharatlar: Tağşişin en yaygın olduğu ürünler
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sitesinde yayımlanan taklit ve tağşiş ürünler listelerinin sürekli güncellendiğini hatırlatan Kırım, “Liste sürekli güncellendiği için sürekli takip etmek gerekiyor. Her vatandaş kendi şehrindeki ya da yöresindeki listeye bakarak, alışveriş biçimini yenileyebilir” dedi. Kırım, bu ürünlerin başlıca tağşişle karşılaşılan gıda maddeleri olduğunu belirterek, zeytinyağı, bal ve baharatların yanı sıra et ve şarküteri ürünlerinde de benzer sorunların yaşandığını vurguladı. Özellikle son dönemde tek tırnaklı etlerle karşılaşıldığını ifade eden Kırım, “Küpe takibinin yapılmaması ve ürünlerin merdiven altında üretilmesi bu etkenlerden bazıları” diye konuştu.
Bal ve zeytinyağında ciddi problemler
Kırım, özellikle bal ve zeytinyağında çok ciddi problemler yaşandığını belirtti. “Farklı bitkisel yağların zeytinyağına karıştırılması gibi sorunlar oluyor. Süt ve süt ürünleri olan peynir grubunda da karşımıza çıkan benzer durumlar söz konusu. Baharatta ise yabancı ve boyar madde problemleri mevcut. Çok güvenilir olarak bilinen markalarda bile baharatta taklit ve tağşişin olduğunu görebiliyoruz” diyerek, gıda ürünlerindeki sahtecilik ve kalitesizliğin boyutlarına dikkat çekti.
Pazar yerlerinde satılan zeytinyağlarının riski
Zeytinyağına dair önemli bir uyarı da pazarlarda satılan ürünlerle ilgili geldi. Kırım, genellikle pazarlarda satılan zeytinyağlarının kullanılmış pet şişelere konulduğunu ifade ederek, bu ürünlerin denetimsiz ve güvensiz olduğunun altını çizdi. “Nerede üretildiği, hangi yörenin zeytinyağı olduğunu bilmiyorsunuz. Ayrıca içindekinin gerçek zeytinyağı olup, olmadığına dair kontrolden geçmemiş. Bir diğeri ise içine zeytinyağı konulan pet şişelerin başkaları tarafından kullanılan bir şişe ya da kola şişesi olabilmesi. Bu şişenin doğru bir şekilde temizlenip, temizlenmediği de bilinmiyor” dedi.