Toplantılara Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Emre Gürçay ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de katıldı. Toplantıların başlangıcında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni “Hayvancılık Desteklemeleri Programı” hakkında bilgi verdi. Sinevizyon gösterimiyle programın başlıklarını açıklayan Bakan Yumaklı’nın ardından, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, yeni destekleme programının ayrıntılarını içeren kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Sunum sonrasında, katılımcılarla bir araya gelerek sorularını yanıtladı.

Genç girişimcilere yönelik pozitif ayrımcılıkBakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, toplantılarda yaptığı konuşmalarda sözleşmeli üretim modelinin üreticilere güvence sağladığını ve pazarlama risklerini azalttığını vurguladı. Gümen, “Sözleşmeli üretim modeli, üreticilere hem güvence sağlamakta hem de pazarlama risklerini en aza indirmektedir. Bu model sayesinde üreticiler, ürünlerinin değerini koruyarak pazara sunabilirler” dedi. Ayrıca, tarımsal üretim planlaması sayesinde hem üreticilerin hem de tüketicilerin mağdur olmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yoğun bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

Genç girişimcilere yönelik pozitif ayrımcılık

Prof. Dr. Gümen, Yeni Hayvancılık Desteklemeleri Programı’nın, verimli ve kaliteli üretimi teşvik etmek amacıyla geliştirildiğini ifade etti. Programın verimliliği artırıcı kriterlere sahip olduğunu belirten Gümen, “Yeni destekleme programı, verimliliği artırıcı kriterleri karşılayan işletmelere daha yüksek destekler sağlayacak. Bu sayede hem verim hem de kalite artacak” şeklinde konuştu. Ayrıca, hastalıktan ari işletmelere, aile işletmelerine, kadın üreticilere ve genç girişimcilere yönelik pozitif ayrımcılık politikalarının da programda yer aldığını açıkladı.

Genç girişimcilere yönelik pozitif ayrımcılıkkBakan Yardımcısı Gümen, “Belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekler verilecektir. Özellikle belirli bölgelerdeki üretimin teşvik edilmesi, maliyetleri düşürürken kaliteyi artıracaktır. Bu bağlamda, sözleşmeli üretim modeli üreticilere güvence sağlayarak pazarlama risklerini en aza indirecek. Üretim planlaması sayesinde üreticilerimiz, ürünlerini hak ettiği değerde pazara sunabilecekler” dedi.
Toplantıların ardından, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Emre Gürçay ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, bölgedeki hayvancılık işletmelerini ziyaret etti. Ziyaret sırasında üreticilerle birebir görüşmeler yaparak sorun ve taleplerini dinlediler. İstişareler sonucunda, bölgedeki hayvancılık sektörünün ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri üzerinde duruldu.

Muhabir: Alperen Özdemir