2018’den beri Antalya’da düzenlenen, Türkiye'nin tarım sektöründeki en önemli fuarlarından biri olan Interfresh Eurasia Fuarı, bu yıl ilk kez İzmir’de kapılarını açtı. Fuarizmir'de düzenlenen Interfresh Eurasia - Meyve, Sebze ve Mamülleri, Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Ambalaj, Tarım Teknolojileri Fuarı'nın açılışına; İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel, AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, oda ve borsa temsilcileri katıldı.
"Fuarın adresi İzmir olmalı"
İzmir Valisi Süleyman Elban, fuarın artık sadece İzmir’de yapılması gerektiğini vurguladı. Elban ayrıca, “Tohumdan ekime, üretimden hasada, paketlemede muhafaza koşullarına ve zamanında ürünlerin ulaştırılmasının doğru yöntemlerle yapılması gerekiyor. Artık günü birlik çalışmaların yerine daha profesyonel yöntemlerin tercih edilmeli” dedi.
"Dünya pazarında gücümüzü artıracağız"
Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, fuarın tarım sektöründeki rolüne dikkat çekerek, “Yaş meyve sebze sektörü üretim süreci, ürünlerin pazara hazırlanması, muhafazası, işlenmesi, soğuk zincirde dağıtımı ve gıda sektörüne girdi olması yönleriyle en önemli ekonomik faaliyetlerden birisi olarak karşımıza çıkar. Ülkemiz ise üretme müsait ve geniş tarım alanları ve ekolojik avantajları sayesinde meyve ve sebzelerin iyi koşullarda ve kaliteli olarak yetişebildiği ve ticaretinin yapılabildiği nadir ülkelerden biri konumunda. Önümüzdeki dönemde de üretimden aldığımız bu güçle dünya pazarlarında Türk gıda ürünlerinin rekabet gücünü artırmaya hep birlikte devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
"Derinleşecek krize hazırlıklı olmalıyız"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yaşanan gıda krizine dikkat çekerek, “Tarım, her sene daha zor şartlarda yapılıyor. Rekolte pek çok üründe düşüyor. Susuzluk başta olmak üzere anormal iklim şartlarında dolayı tarım daha zor şartlarda yapılıyor. Bunun sonucuna sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmakta sorun yaşanıyor ve bu sorun artacak gibi görünüyor. Bu nedenle üzerinde çokça çalışmamız, düşünmemiz, gelecekte daha derinleşecek krizlere hazırlıklı olmamız gereken konu.
İzmir tarım kenti ve daha sonra tarıma dayalı yapılan ticaret kenti. Topraklarımızın yüzde 30 işlenebilir araziler oluşuyor. Belediye olarak tarımla duyarsız kalmıyoruz. Üreticimizi ve tüketicimizin yanındayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel gıda belgesi yapılıyor. Büyük potansiyelimiz olmasına rağmen bunu yapmakta güçlük çekiyoruz. Tarımda planlama sorunu var. Üreticiler emeklerin karşılığını alamıyor. Zincirleme ve yıllar içinde tekrar yaşadığımız problemler yaşıyoruz. Bu sorunun çözümü için katkıda bulunmak istiyoruz. İlk önce kendi kendine yeten bir şehir olmak daha sonra ülkemize de tarım ürünü yetiştiren bir şehir olmak ve yıllık 3.5 milyar doları ülkemize kazandıran meyve sebze sektörü gibi sektörlere katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.
"Çiftçinin itibarı yok edildi"
CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel, İzmir’in tarım ve gıda alanında en önemli şehirlerin başında geldiğini vurgulayarak “Hiç şüphesiz toprak vatanımız, tarım ekmeğimizdir. Ancak şu anda çiftçimiz ne yazık ki yok sayılıyor. Bu durum tarım sektörünü güçsüzleştirirken, çiftçiyi de topraktan koparıyor. Gübre, mazot fiyatları ciddi sorun. Tarlayla market arasında büyük bir fiyat uçurumu var. Tarladan, sofraya kadar olan zincir gereksiz uzun ve her aşamanın bir maliyeti var. Üretici de tüketici de memnun değil. Sonuç; çiftçi küstü, köylü üretmeyi bıraktı. Gıda krizinin konuşulduğu günümüzde tarım, ne yazık ki ülkemizde olması gerektiği gibi desteklenmiyor. Bugün ortalama çiftçinin yaşı 58. Türkiye’de nüfus artıyor ama çiftçi nüfusu azalıyor. Çiftçinin yaş ortalaması artıyor. Gençlerimiz ata toprağında tarım yapıp, üretmek yerine kentlere göç ederek ucuz iş gücü olmayı tercih ediyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Çiftçi milletin efendisidir’ vizyonundan geldiğimiz nokta çiftçinin itibarının yok edilmiş olmasıdır” dedi.
"Fuarın Ege'ye taşınması yerinde bir karar"
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları BirliğiYönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, ihracat rakamlarına dikkat çekerek, "58 milyon ton sebze meyve üretiminin, modern tesislerde işlenerek mamul haline gelen gıda ürünleri ile Türkiye’nin tarım sektöründe tam bir cazibe merkezi durumunda. İzmir de hem taze meyve sebze hem de işlenmiş ürünlerde bu cazibe merkezinin kalbi. Ülkemizin 2023 yılı yaş meyve sebze ihracatı 3.5 milyar dolara ulaştı. Meyve Sebze Mamulleri de eklenince toplam 6 milyar dolar ihracattan söz ediyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak bu 6 milyar dolarlık ihracatın yüzde 23’ünü kayıt altına alıyoruz. Bu da fuarın Ege Bölgesi’ne taşınmasının yerinde bir karar olduğunu gösteriyor” diye konuştu.