Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Enflasyon Raporu 2024-IV Bilgilendirme Toplantısı’nda, 2024 yılına ilişkin enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Başkan Dr. Fatih Karahan, raporu Ankara’da düzenlediği toplantı ile kamuoyuna sundu. Banka, 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 38’den yüzde 44’e, 2025 yılı sonu tahminini ise yüzde 14’ten yüzde 21’e çıkardı. 2026 yılı sonu enflasyon tahmini ise yüzde 12 olarak belirlendi. Gıda enflasyonu tahmini de önemli bir artış gösterdi ve 2024 yılı için yüzde 35,5’ten yüzde 41,8’e yükseltildi.

Dr. Karahan, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ancak enflasyonun beklenen hızda düzelmediğini belirtti. İç talebin yavaşlama eğiliminde olduğunu ve bunun cari işlemler açığındaki azalmayı desteklediğini ifade etti. Karahan, sıkı para politikasının devam edeceğini vurgulayarak, gıda fiyatlarındaki oynaklık ve global talep koşullarının enflasyon üzerindeki etkilerine değindi

Para politikası ve makroihtiyati önlemler

Başkan Karahan, para politikasının sıkı duruşunun, enflasyon beklentilerini hedeflediği seviyelere çekmekte kararlı olduklarını söyledi. Ayrıca, TL mevduatının arttığına ve KKM payının düştüğüne dikkat çekti. 2024 ve 2025 yılına ilişkin ham petrol varsayımları aşağı çekilirken, 2024 yılının ortalama ham petrol fiyatı 81,1 dolar olarak güncellendi. Karahan, bunun yanı sıra, 2025 için enflasyon tahmin aralığının da yükseltildiğini açıkladı.

Faiz indirimi ve para politikasında değişim

Dr. Karahan, faiz indirimine yönelik herhangi bir duruş değişikliği olmadığını ve gıda fiyatlarındaki volatilitenin, politika değişikliği için erken olduğunun sinyalini verdi. Ayrıca, enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe paralel olarak sıkı para politikasının süreceği vurgulandı.

Asgari ücret sorusuna yanıt

"Asgari ücretin sene içinde eridi ve gelecek dönemde bu nasıl  bir artış olacak? sorusuna  cevap veren Başkan Dr. Karahan "Asgari ücret değerlendirme yapmamız doğru değil. Buna ait bir kurul var ve o kurul tarafları dinleyerek karar veriyor. Yüksek enflasyon ortamında ücretler reel olarak erir. Ücretlerin erimesine yüksek enflasyon enden oluyor. Biz bu konuda kararlıyız. Enflasyonu net şekilde düştüğünde alım gücünü arttığını göreceğiz. Bugüne kadar hep eşgüdüm şekilde karar verildi. Önümüzdeki dönemde bura olumlu durum göreceğiz." diye konuştu.

Ücretlerin reel olarak Yüksek enflasyon ortamında eridiğini belirten Başkan Dr. Karahan, "Ücretlerin erimesine yüksek enflasyon neden oluyor. Biz bu konuda kararlıyız. Enflasyonu net şekilde düştüğünde alım gücünün arttığını göreceğiz" dedi.

Faiz indirimi beklentisiyle bst bankacılık endeksinde günlük yükseliş %3 ü geçti.

Ayrıntılar geliyor...

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY