TÜRK-İŞ, Temmuz ayı için açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. Dört kişilik bir aile için açlık sınırı 19 bin 234 liraya, yoksulluk sınırı ise 62 bin 652 liraya yükseldi. Bekar bir kişinin asgari yaşam maliyeti ise 24 bin 901 liraya çıktı. Yılbaşına göre açlık sınırı 4 bin 185 lira artarken, yoksulluk sınırındaki artış 13 bin 633 lira oldu.

Açlık ve yoksulluk sınırları neyi kapsıyor?

TÜRK-İŞ’in yaptığı araştırmaya göre, açlık sınırı, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olarak 19 bin 234 lira olarak hesaplandı. Yoksulluk sınırı ise gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarını içeriyor ve bu miktar 62 bin 652 lira olarak belirlendi.

Bekar çalışanın yaşam maliyeti 24.901 TL'yi buldu

TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 24 bin 901 lira 78 kuruş olarak hesaplandı.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yüzde 1,34 oranında arttı. Son 12 aylık dönemde ise bu oran yüzde 64,99 olarak kaydedildi.

Gıda fiyatlarındaki değişiklikler

Araştırma, süt, yoğurt ve peynir fiyatlarında Haziran ayına kıyasla önemli bir değişiklik olmadığını ortaya koydu. Dana eti fiyatı sabit kalırken, kuzu eti fiyatı 35 lira arttı ve tavuk eti fiyatında ise düşüş gözlemlendi. Yumurtanın adet fiyatında, birkaç aydır düşüş eğiliminde olmasına rağmen, bu ay artış görüldü.

Kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek gibi bakliyatların kilogram fiyatında 1 liralık artış meydana geldi.

Temmuz ayı itibarıyla ortalama sebze kilogram fiyatı 32 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı ise 64 lira olarak hesaplandı.

Ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı ve margarin fiyatlarında büyük bir artış yaşanmazken, siyah zeytin fiyatı yüzde 6, yeşil zeytin fiyatı ise yüzde 10 arttı.

Diğer gıda ürünleri

Çay fiyatlarında hafif bir artış gözlemlenirken, şeker fiyatlarında kısmi bir düşüş yaşandı. Baharat ürünlerinin fiyatı ortalama yüzde 8 artarken, çayın kilogram fiyatı yüzde 9, balın kilogram fiyatı ise yüzde 6,5 arttı. Şeker ve reçel fiyatlarında da kısmi artışlar kaydedildi.

Muhabir: ATAKAN BAŞPEHLİVAN