Son Mühür- Sağlık Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemesine göre,
dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire ve bu unvana eşdeğer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlar, Sağlık Bakanlığı’ndan alacakları ruhsatla kendi adlarına “sağlık meslek hizmet birimi” açarak mesleklerini serbest şekilde icra edebilecek.
Ancak Sağlık Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi psikologlarda hayal kırıklığı yarattı.
Türk Psikologlar Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı yetkililerine seslenilerek
''Yönetmelikler, psikologların hak kayıplarını önleyecek şekilde düzenlenmeli ve serbest çalışma hakkına kavuşmaları sağlanmalıdır.'' çağrısında bulundu.
Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi.
Yüksek lisans eğitimiyle tanımlanan tek meslek...
Bildiğiniz üzere, 1219 sayılı Tababet Kanunu’nda tüm sağlık meslek mensupları lisans eğitimiyle tanımlanırken, “psikolog” mesleği yüksek lisans eğitimiyle tanımlanan tek meslek grubudur.
Çıkan bu yönetmelikte, eşitlik ilkesine aykırı, ülkemiz gerçekleriyle uyuşmayan ve psikologların hak kayıpları yaşamasına sebep olan bu durumu aşmak için Bakanlık yetkilileriyle defalarca gerçekleştirdiğimiz görüşmelere rağmen, temaslarımızın sonuçsuz kaldığını görmekteyiz.
Talebimizi Bakanlığa defalarca ilettik..
1219 sayılı Kanun’da yer alan “klinik psikolog” tanımı altında, “psikolojinin tıbbi uygulamaları sertifikası” sahibi psikologlara da yer verilmesini dayanak göstererek; bu eğitimin yaygınlaştırılması ve sertifika sahibi psikologların serbest çalışma kapsamına alınması talebimizi Bakanlığın ilgili birimlerine ilettik ve bu görüşmeleri tutanak altına aldırdık. Talebimizi ve dayanaklarımızı mevcut yasal düzenlemelere (1219 sayılı Kanun) uygun olacak şekilde tasarladık.
Bu görüşmelerde ayrıca taleplerimizin karşılanması durumunda:
* Klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi ücretlerinin düşeceğini,
* Psikologların Sağlık Bakanlığı ruhsatı ile çalışmasının önemini,
* Psikolojik hizmetin toplumun her kesimi tarafından daha ulaşılabilir olabileceğini,
defalarca ifade ettik.
Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı’ndan açık talebimizdir:
Yönetmelikler, psikologların hak kayıplarını önleyecek şekilde düzenlenmeli ve serbest çalışma hakkına kavuşmaları sağlanmalıdır.