Türkiye'de enerjinin yüzde 67'si ithal ediliyor. Dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla daha fazla temiz enerji kaynağı ve enerji verimliliği süreçlerinin sisteme entegre edilmesi önem taşıyor.
Son yıllarda izlenen politikalar ve yatırımlarla Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücünü artırdı. YEKA projeleri, büyük ve orta ölçekli kurulumların sisteme kazandırılmasını sağlarken yerli ekipman kullanımını da artırdı.
Ekim ayı itibarıyla yenilenebilir enerji kurulu gücü, lisanslı ve lisanssız toplamda 67 bin 27 megavata ulaştı ve toplam elektrik kapasitesinin yüzde 58,72'sini oluşturdu. Bu dönemde en yüksek payı 32 bin 194 megavatla hidroelektrik santralleri alırken, güneş 18 bin 691 megavat, rüzgar 12 bin 342 megavat, jeotermal 1691 megavat ve biyokütle 2 bin 109 megavat olarak kaydedildi.
Türkiye'nin Enerji Faturası Geçen Yıl 70 Milyar Dolar Oldu
Türkiye, rüzgar ve güneş enerjisi üretiminde dünya ortalamasının üzerinde bir performans sergiliyor. Genç ve dinamik nüfus ile endüstrileşme sayesinde elektrik talebinin 2035'te 510 teravatsaate ulaşması bekleniyor.
İklim kriziyle mücadele için fosil yakıtların kullanımının azaltılması gerektiği vurgulanıyor; bu nedenle Türkiye'nin sıfır emisyon hedefine ulaşmak için temiz enerji yatırımlarını artırması öngörülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji faturalarının geçen yıl 70 milyar dolar civarında olduğunu ve bu yıl da benzer seviyelerde kalacağını tahmin ediyor.
Yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artışla Türkiye, dünya sıralamasında hızla yükselirken, bu ay açıklanacak yeni strateji ve YEKA ihale detaylarının sektöre önemli katkı sağlaması bekleniyor. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, YEKA ihalelerinin yenilenebilir enerji sektörünü canlandıracağına dikkat çekti.
Erkan, şunları kaydetti:
"Geçmiş ihalelerden alınan sonuç nedeniyle YEKA yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin YEKA'ların yapılabilirliği ve devreye çabuk alınması açısından olumlu gelişmeler olarak değerlendiriyoruz. Sektörün genel beklentisini, YEKA yarışmalarını gerekli işletme tecrübesi ve finansman büyüklüğüne sahip firmaların kazanması, dolayısı ile de santrallerin hızlı devreye girmesi olarak özetleyebiliriz.