GENEL HABERLER

Türkiye su fakiri olma yolunda hızla ilerliyor: Tuz Gölü'nü besleyen 4 göl kurudu

Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nü besleyen dört göl tamamen kurudu.

Aksaray'ın Eskil ilçesindeki ve flamingo ile birçok göçmen kuşun yaşadığı önemli sulak alanlardan olan Akgöl, Turna Gölü, Tersakan Gölü ve Batak Gölü artık tamamen kurumuş durumda.

Yüksek sıcaklık, iklim değişikliği ve suyun bilinçsiz kullanımı gibi birçok faktör nedeniyle su kaynaklarındaki seviyeler düşüyor.

Jeoloji mühendisi Nurcan Özdemir, "2015 ile 2024 arasındaki yer altı suyu düşümleri 40-50 metre hatta bazı yerlerde 100 metreye yakın. Kenarlarda çok miktarda kaçak kuyu ve su sarfiyatı var" dedi.

Tuz Gölü kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü Tuz Gölü kuraklık tehlikesi altında. Birkaç yıl önce kuş cenneti olan Akgöl, Turna Gölü, Tersakan Gölü, Batak Gölü şimdi çorak alana döndü.

Bölgedeki göller, aynı zamanda Tuz Gölü'nü besleyen su kaynakları olarak biliniyor.

Jeoloji yüksek mühendisi Nurcan Özdemir, "Çok ciddi bir küresel ısınmayla karşı karşıyayız. Yağmur yağmıyor, kar yağmıyor ve yer altı suları çekiliyor. Maalesef Tuz Gölü'nün kenarlarında çok miktarda kaçak kuyu var. Konya ve Aksaray bölgesinde 100 bini aşkın kaçak kuyu var" dedi.

Özdemir, "2015 yılı ile 2024 yılı arasındaki yer altı suyu düşümleri 40-50 metre hatta bazı yerlerde 100 metreye yakın. Kenarlarda çok miktarda kaçak kuyu, çok miktarda su sarfiyatı var. Tuz Gölü'nün seviyesi de düşüyor. Tuz Gölü'nün etrafında çok miktarda göl vardı, hepsi de kurudu. Bu göller, bilinçsiz sulama ve su sarfiyatı nedeniyle kurudu, çok üzücü bir durum. Tuz Gölü, Türkiye'deki tuz ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyor. Özel çevre koruma alanında su kuyusu açılması yasak ama vatandaşlarımız bir yolunu buluyorlar. Birbirlerini şikayet etmedikleri için kaçak kuyular açılabiliyor. Tuz Gölü, aynı zamanda canlıların yaşam kaynağı. Tuz Gölü, kuşların doğudan batıya göç yolu üzerinde. Kuşlar göç ederken bu civarlarda sadece Tuz Gölü'nden faydalanıp, besleniyorlar. Flamingolar başta olmak üzere birçok kuşun üreme alanı" dedi.

“Bilinçsiz sulama yapıldığı için 10 yıl sonra su fakiri ülkeye dönüşeceğiz”

Jeoloji yüksek mühendisi Nurcan Özdemir Türkiye’nin 10 yıl sonra su fakiri ülke olacağını söyledi.

Bunun sebebinin bilinçsiz sulama olduğunu söyleyen Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tuz Gölü etrafında daha önce küçük akarsular vardı ama onlar da kuruyunca sadece yer altı sularından besleniyor. Artık su fakiri bir ülke haline geliyoruz. Çünkü insanlarımız bu su kaynaklarının sonsuz olduğunu düşünüyor. Bu suların da bir sonu var. Yer altı suları kendini yenileyen bir kaynak değil, sadece kar ve yağmur sularından besleniyor. Yüzyıllardan itibaren biriken suları kullandık. Türkiye'de ilk çölleşmeye başlayan bölge, Konya ve Aksaray da bunun içerisinde. Daha önce 80 metre derinliğinde kuyular açıldığında yer altı suları ihtiyaçlarımızı karşılarken şimdi ise 300 metre derinliğinde ve sonunda tuzlu suyla karşılaşmaktayız. Bilinçsiz sulama yapıldığı için 10 yıl sonra su fakiri ülkeye dönüşeceğiz."