GAMZE ESKİKÖY- Artan ekonomik zorluklar ve yetersiz denetimler, Türkiye'de çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına neden oluyor. 2024 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1 milyon 312 bin 344 çocuk işçi, eğitim fırsatından mahrum kalmış durumda. Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamalarının bu sorunun önünü açtığını belirterek, devamsızlık sorununa yeterince müdahale edilmediğini ifade etti. Ceylan, eğitim sistemindeki esnekliklerin, çocukların çalışmaya yönlendirilmesine katkı sağladığını dile getirirken, örgün eğitim zorunluluğunun artırılması gerektiğinin altını çizdi.

‘’Çocuklar emek sömürgüsü halinde çalıştırılıyor’’

 Ekonomik sıkıntıların aileleri zor durumda bıraktığını ve çocuk işçiliğini artırdığını belirten Ceylan, bu sorunun acilen ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki devamsızlık olaylarına yeterince müdahale etmediğini belirterek, bu durumun çocuk işçiliği sayısında artışa neden olduğunu ifade etti. Ceylan, ‘’Milli Eğitim Bakanlığı okullardaki devamsızlık olayının üzerinde durmadığı ilgilenmediği için çocuk işçiliği sayısında  artış var. Milli Eğitim Bakanlığı son yaptığı değişiklik de, ortaokuldan sonra dışardan açık öğretim açık lise fırsatı tanıdı.  Açık ortaokul dışardan tamamlama imkanı verdiğinde birçok çocuk okula gitmenin anlamı yok diyip ister istemez dışardan eğitim öğretimi tamamlama yoluna gidiyor. Özellikle fabrikalarda çalışmaya başlanıyor. Sigortasız ve emek sömürüsü halinde çalıştırılıyor. Bu çocukların birçoğu hayatını da kaybediyor. Bunların bir örneği de MESEM uygulamasıdır’’ diye konuştu.

‘’MEB bu sorunun önünü açıyor’’

Milli Eğitim Bakanlığı, açık ortaokulu ve liseyi dışardan tamamlama imkanı vererek bu sayının artmasının önünü açmıştır’’ şeklinde konuşan Ceylan bu sorunun öne geçilebilmesi hakkında önerilerini paylaştı. ‘’Milli Eğitim Bakanlığı, 18 yaşına kadar devam zorunluluğu getirmeli. Örgün eğitim zorunlu hale getirilip, yaygın eğitim dışarıdan bu kadar esnek davranılmamalı. Aksi takdirde bu esnekliği hem veliler hem öğrenciler de kullanabililiyor’’ dedi.

''Örgün eğitime ağırlık verilmeli''

Ceylan, bütün bunların sebebi ekonomik sıkıntıların getirdiği dar boğazdır’’ dedi. Ardından şu sözlere yer verdi: ‘’Ekonomik sıkıntıların getirdiği dar boğaza bugün işçi çocukların artmasına sebep olmuştur. Aileler geçinemiyor, çocuklarının 3-5 kuruş kazançlarına göz dikmek zorunda kalmıştır. İster istemez çalışmak/ çalıştırılmak zorunda kalıyorlar. Mutlaka bir ailede bir kaç kişnin çalışıp da para kazanacağı  bir duruma geldik. Özellikle ailelerde anne babanın çalışması dışında  küçük çocukların da okullara gönderilmesi  ile bu sayı artmıştır. Artması da bekleniyor. Bu bir yanlısıklıktır Umarım Milli Eğitim Bakanlığı okullarda örgün eğitime ağırlık vererek, öğrencilerin ders katılımı, okullarda başarılı olacak şekilde önlerini açmalıdır’’

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY