GENEL HABERLER

Uzay meraklılarından rekor katılım: Gökyüzü Gözlem Etkinliği bugün başlıyor!

Bilim Teknik Dergisi tarafından ilk kez 1998 yılında Antalya Saklıkent’te düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği, bu yıl yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilecek.

TÜBİTAK’ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinliği 9-11 Ağustos’ta Bursa Uludağ’da gerçekleşecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılacağı açılış töreni 9 Ağustos 2024 Cuma akşamı 19.00’da başlayacak.

Astronomi meraklıları, uzman astronomlar eşliğinde gökyüzünü inceleme fırsatı bulacakları bir gözlem etkinliğinde bir araya geliyor. Milli Uzay Programı'nın vizyonuyla gençlerin uzaya olan ilgisini artırmayı amaçlayan bu etkinlik, yıllardır astronomi meraklılarının yoğun ilgisini çekiyor.

Etkinliğe katılacak kişiler, Türkiye'nin dört bir yanından yapılan 14 bin 258 başvuru arasından kurayla belirlendi. 81 ildeki bu başvurular arasından, çoğunluğu ailelerden oluşan bin kişi katılımcı olarak seçildi. Etkinliğin en genç katılımcısı 1 yaşında, en yaşlı katılımcısı ise 71 yaşında.

Gök Olayları Yıllığı'na göre, “Gök taşlarının son derece yüksek hızlarla dünya atmosferine girip, sürtünme sonucu yanmasıyla oluşan meteor yağmurlarının en dikkat çekicisi” olarak bilinen Perseid (Perse) gök taşı yağmuru, 14 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e kadar sürecek. 9-11 Ağustos'ta gerçekleştirilecek gözlem etkinliği, bu göktaşı yağmurunun en net izlenebileceği dönemlerden birine denk geliyor.

Her yaş grubundan astronomi meraklılarının katılacağı etkinlik boyunca seminerler, yarışmalar ve gök bilimle ilgili birçok faaliyet düzenlenecek. Katılımcılar, yanlarında getirdikleri fotoğraf makineleri, teleskoplar, kameralar ve dizüstü bilgisayarlar gibi gözlem ekipmanlarıyla bu etkinliklere katılabilecek.

Gece saatlerinde, katılımcılar uzman astronomlar ve profesyonel teleskoplar eşliğinde çıplak gözle binlerce yıldızın görülebildiği gökyüzünü gözlemleyecek, yıldızları, galaksileri ve nebulaları tanıyacaklar. Ayrıca, etkinlik boyunca bilim insanları; gökcisimlerinin doğası, astrofizik, öte gezegenler, uzay çalışmaları, astronominin eğitimdeki önemi, astronomi tarihi, astrofotoğrafçılık, amatör astronomi ve Türkiye’nin insanlı uzay misyonu gibi konularda ilginç sunumlar yapacaklar.