Birinci doğum döneminde 70 Van Kedisi yavrusu
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde koruma altında tutulan Van kedilerinden, birinci doğum döneminde 70 yavru elde edildi. Bu kedilerin kendine özgü özellikleri, beyaz tüyleri ve farklı göz renkleriyle Van kedisinin kentin en önemli değerlerinden biri olduğunu belirtiliyor.
YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesindeki Kedi Villası'nda yürütülen çalışmalar kapsamında, koruma altındaki kedilerden damızlık olarak ayrılanlar tarafından dünyaya getirilen 70 yavru, anneleriyle birlikte özel bakıma alındı. Merkezi ziyaret edenler, yavru kedilere mama verip fotoğraf çekerek ilgileniyorlar.
Merkezin müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, kedilerin yılda üç kez doğum yaptığını ve bu yılın ilk döneminde 35 dişi kedinin doğum yaptığını söyledi. Kaya, hedeflerinin her yıl önceki yıldan daha fazla yavru elde etmek olduğunu ve bu yıl 70 yavru elde ettiklerini belirtti. Van kedisinin orijinal özelliklerini koruyarak popülasyonlarını artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Kaya, doğru çiftleştirmelerle orijinal Van kedisi formunu korumaya çalıştıklarını ifade etti.