Son Mühür- Berivan Kaya/ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Urla'nın Yağcılar köyünde 300 dönümlük arazinin 1. derece doğal sit kararını 3. dereceye düşürmüştü. Sit alanında kalan araziye 650 villa yapılmak istendiği ortaya çıkarken, Urla Belediye Başkanı Selçuk Bakan ve STK'lar karara itiraz ederek dava açtı.
Tarım alanları yok olacak!
Deva Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Kaya açıklamasında, " Urla Belediyesi ve bölge halkının itirazlarına karşın bakanlık tarafından yapılaşma izni verilen bölgenin mevcut altyapı, su kaynakları, atık su yönetimi, ormanlık alanlar ve ulaşım yolları açısından ciddi sorunlar doğuracağı belirtilmektedir. Aynı zamanda Bakanlığın, bu projeyi İzmir’de bir firmaya yaptıracağı da iddialar arasındadır. Bakanlık tarafından onayı verildiği iddia edilen imar izni emsal teşkil etmekle birlikte alanda bulunan tarım arazilerinin yok olmasına ve doğa tahribatına neden olacaktır" ifadelerine yer verdi.
Onay verdiniz mi?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kaya, " Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Urla Yağcılar köyünde böyle bir projeye onay vermiş midir? Bölgede yaşanacak doğa tahribatının boyutu Bakanlıkça araştırılmış mıdır? Bölgede bulunan tarım arazilerinin yok olmasını engelleyecek ne gibi önlemler alınmıştır? Bölgenin altyapısı, atık su yönetimi ve ulaşım yollarında yaşanacak sorunlarla ilgili bir çözüm üretilmiş midir? Doğa ve gastronomi turizmi ile ön plana çıkan Urla’ da yüksek yoğunluklu bir yapılaşma yapılmasının etkileri hesaplanmış mıdır?" sorularını yöneltti.
Kül olmuştu...
Yağcılarda 30 Temmuz günü başlayan yangın 19 saat sonra kontrol altına alınabilmişti. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, 2 bine yakın 50 yıllık, 100 yıllık zeytin ağaçları yandığını açıklamıştı.