Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, uzun süre klimalı ortamlarda kalmanın vücudun uyum sağlamakta zorlanmasına neden olabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Atamer, “Aşırı klima kullanımı sonucunda nem dengesi bozulur ve vücudumuzda dehidrasyon, yani sıvı kaybı meydana gelebilir. Ayrıca yaygın kas ağrıları, kramplar, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetler ortaya çıkabilir” dedi. Klima bakımının düzenli yapılması gerektiğine dikkat çeken Atamer, aksi halde enfeksiyon hastalıkları riskinin arttığını ve özellikle lejyoner hastalığı gibi sorunların klima kullanan kişilerde sıkça görüldüğünü vurguladı.

Klima ayarı nasıl olmalı?Klima ayarı nasıl olmalı?

Klimaların doğru kullanımı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Atamer, “Klima kullanırken sıcaklığını 21-22 derece arasında tutmak önemlidir. Klimanızı 1-2 saat kadar kullanıp, sonrasında bulunduğunuz ortamı havalandırarak temiz havanın içeriye girmesini sağlamalısınız” dedi. Uzun süreli klima kullanımının vücudun enerji tüketimini artırdığını belirten Atamer, bu durumun çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti.

Diyabet hastaları için Kütahya Şehir Hastanesi'nde artık hizmette Diyabet hastaları için Kütahya Şehir Hastanesi'nde artık hizmette

Yanlış klima kullanımının sağlık üzerindeki etkileriYanlış klima kullanımının sağlık üzerindeki etkileri

Aşırı klima kullanımının gözlerde ve burunda kuruluk, üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer bulgulara yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Atamer, “Klima kullanırken havanın doğrudan vücudumuza çarpmamasına özen göstermeliyiz. Klima havasını tavana yönlendirmek faydalıdır. Klima karşısında uzun süre oturmak, hareketsiz kalmak veya gece klima karşısında yatmak yaygın kas ağrıları, kramplar, halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir” şeklinde konuştu.

Lejyoner hastalığına karşı önlem alın

Prof. Dr. Atamer, klima bakımlarının düzenli yapılmasının önemine de vurgu yaparak, “Klimanın filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi, temizliğine ve bakımına dikkat edilmesi gerekir. Bu önlemler alınmazsa, enfeksiyon hastalıkları riski artar. Lejyoner hastalığı, klima kullanan kişilerde sıkça görülmektedir. Klima kullanımı, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha büyük risk oluşturur. Uzun süre klima karşısında oturmak, bu kişilerde kas ağrıları, soğuk algınlığı ve sindirim sorunlarına yol açabilir” dedi.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN