Sanal beyinler laboratuvarlarda savaş stratejileri üretiyor

Çin'de yapay zekanın silahlı kuvvetlere liderlik etmesi yasak olsa da, bu durum Çinli bilim insanlarını durdurmuyor. Hebei eyaleti Shijiazhuang'daki Ulusal Savunma Üniversitesi laboratuvarlarında, sadece laboratuvar ortamında kullanılmak üzere bir yapay zeka askeri komutan üzerinde çalışmalar sürüyor.

Yapay zeka komutanlar nasıl çalışıyor?

Bu sanal komutanlar, geliştirilmeleri için insan askeri liderlerin güçlü ve zayıf yönlerini, kişiliklerini ve düşünce kalıplarını temel alıyor. Bu sayede, tıpkı bir insan komutan gibi savaşlarda strateji üretebiliyor ve kuvvetlerini yönetebiliyorlar.

Sanal savaşlarda deneyimli

Raporlara göre sanal komutanlar şu ana kadar sadece sanal savaşlarda görev aldı. Fakat bu sanal savaşlarda, tıpkı gerçek bir komutandaki gibi geniş yetkilerle donatıldılar ve kuvvetlerini yönetme konusunda önemli başarılar elde ettiler.

Xiaomi 15 Ultra'nın tasarımı ve özellikleri sızdırıldı! Xiaomi 15 Ultra'nın tasarımı ve özellikleri sızdırıldı!

Ayrıca, projeyle ilgili araştırmalar yapay zekâ askeri komutanının katlanarak artan bir hızla öğrendiğini de gösteriyor. Sonuçlar, yapay zekânın ordu içinde kullanılabileceğini de kanıtlamış oluyor.

Aslında Çin ilk defa silahlı kuvvetleri için yapay zekâdan ya da robot teknolojisinden yararlanmıyor. Çin ordusu daha önce de tüfek taşıyan robot köpekler ve saldırı dronları üzerinde deneyler yapmıştı. 

Tüm bu gelişmeler ise yapay zekânın insanlığın sonunu getireceğinden endişe eden eleştirmenlerin şüphelerini artırıyor. Üstelik yapay zekâ bağımsız kararlar verme yeteneğini kazanmaya devam ettikçe bu tartışmalar daha da alevlenecek gibi görünüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ