ÇEVRE HABERLERİ

Yemyeşil bir doğa ve yeşile ahenk oluşturan görkemli dağlar: Bursa'da hangi dağlar var?

Bursa, tarih ve imparatorlukların şehri olan bu yer, Bitinya, Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı'nın izlerini bünyesinde barındırır. Aynı zamanda külliyelerin şehri olarak da bilinir; Osman Gazi'den sonraki beş Osmanlı padişahının yaptırdığı külliyeler ile Osmanlı mimarisinin ilk örneklerini yaşatır. Aynı zamanda birbirinden görkemli dağlara sahiptir. Peki, Bursa'da hangi dağlar var? Bursa'nın en meşhur dağı hangisi? Detaylar haberimizde...

Bursa, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin güney kısmında yer alan bir şehirdir. Marmara Denizi'ne yaklaşık 20 km kıyısı bulunan Bursa'nın bugünkü nüfusu 2.901.396'dır. Yüzölçümü 10.882 km² olan şehrin nüfusu son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkentliğini yapmış olan Bursa, o zamandan bugüne kadar hep önemli bir kent merkezi olmuştur. Tarihi mirası (1326 yılına dayanan) oldukça köklüdür. Günümüzde İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra Türkiye'nin dördüncü büyük şehri konumundadır. Bursa denildiğinde akla ilk olarak Uludağ gelir, bu şehirde bulunan en önemli kayak merkezlerinden biridir.  Peki, Bursa'da hangi dağlar var? Bursa'nın en meşhur dağı hangisi?

BURSA'DA HANGİ DAĞLAR VAR?

Uludağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde bulunan ve Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan bir dağdır. Marmara Bölgesi'nin en yüksek dağı olan Uludağ, 2.543 m yüksekliğe sahiptir. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan dağın uzunluğu 40 km'yi, genişliği ise 15–24 km'yi bulur. Uludağ'ın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha dik yapıdadır. Dağın en yüksek noktası, göller bölgesinde bulunan Uludağ tepe'dir (2.543 m). Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken görülen yüksek tepe genellikle zirve olarak algılanır, ancak aslında bu tepe Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir.

Uludağ modern dağ tesisleri ile dikkat çeker. 1933 yılında Uludağ'a bir otel ve bir muntazam şose yol yapılmış, böylece bu tarihten itibaren Uludağ kış kayak sporları için bir merkez haline gelmiştir. Uludağ, Türkiye'nin en büyük kayak merkezidir ve teleferik gibi modern ulaşım araçlarına sahiptir. Dağ, uzun kış mevsimi boyunca (Ekim-Nisan arası) karla kaplı olması ve sunduğu eşsiz manzaralarıyla turistleri çekmektedir.

Mudanya Dağları

Mudanya dağları, tarih boyunca Güney Marmara'nın kıyısındaki koylara ulaşımı engellemiştir. Poyraz rüzgarlarının etkisiyle oluşan dalgalar, bu koyları bir sığınak haline getirmiştir. Savaşlardan kaçanlar veya inançlarından dolayı yargılananlar gibi insanlar sıklıkla bu koylara sığınmıştır. Bu kıyı şeridi, zeytin, çam ve funda ağaçlarıyla çevrilidir ve hala ana yollardan ve turizm tesislerinden uzaktır. Geçmişte, bu kıyı şeridine sığınanlar Marmara'nın temiz suyunun elde kalmış bir avuç olduğunu hissetmişlerdir.

Katırlı Dağları

Katırlı, İznik Gölü'nün güneybatısında yükselen bir dağ sırasıdır ve İznik Gölü ile Yenişehir Ovası'nı birbirinden ayırır. En yüksek noktası 1283 metre yüksekliğindeki Üçkayalar Tepesi'dir ve bu tepeden İznik Gölü'nün tüm kıyıları bir bütün halinde görülebilir. Bölge, bitki ve hayvan çeşitliliği açısından oldukça zengindir. Kuzey yamaçları geniş yapraklı ağaçlarla kaplıdır ve sonbaharda renkli bir görünüme bürünür, özellikle kayın ağaçları dikkat çeker. Dağın güney yamaçları ise iğne yapraklı ağaçlar ve maki topluluklarıyla kaplıdır.

Güvenli Köyü üzerinden ulaşılan parkur, harika bir Gemlik manzarası sunar ve her yaş grubundan doğa severin rahatlıkla yürüyebileceği bir zorluk seviyesine sahiptir. Parkurun uzunluğu 14 kilometredir. Üçkayalar tepesinin etrafında dönen rota, güneye bakan kısmında karlarla kaplı olan Uludağ silsilesini de görebilir.

Samanlı Dağları

Samanlı Dağları, Marmara Bölgesi'nde konumlanmış bir dağ silsilesidir. Kuzeyde İzmit Körfezi, güneyde İznik Gölü ve Gemlik Körfezi ile çevrili olan bu dağlar, batıda Bozburun ve doğuda Sakarya Nehri'nin Geyve Boğazı arasında yer alır. Doğuda Bolu Dağı'ndan, özellikle Alpsofu Dağı ve Keremali Dağı'ndan Geyve Boğazı yarıntısıyla ayrılan Samanlı Dağları, en yüksek noktasını Sapanca'da bulunan Gökdağ kesiminde (Keltepe, 1.601 m) ve Kartepe (1.699 m) ile elde eder. Batıya doğru yükselti azalır ve Gölcük ile İznik arasında Naldöken Tepesi'nin (1.330 m) yüksekliği dikkat çeker.

Daha batıda, dağlar iki yerde alçalır. İlk alçalan bölgeden (Yalakdere Havzası), Karamürsel ile İznik arası, ikincisinden ise Yalova ile Orhangazi arası yollar geçer. Daha batıda, dağlık eksen Dumanlıtepe'de (870 m) doruklarını taşır ve Taz Dağı'nda (922 m) sona ermeden önce Armutlu Yarımadası'na kadar uzanır.

Karadağ

Karadağ, Türkiye'nin Bursa iline bağlı Karacabey ilçesinin kuzeybatısında konumlanan bir dağdır. Marmara Denizi ile Karacabey Ovası'nı birbirinden ayırır ve etrafı ormanlarla kaplıdır. Ihlamur, kayın, meşe, ve kestane gibi çeşitli bitki türlerine ev sahipliği yapar. Dağın en yüksek noktası 833 metredir.

Karadağ kütlesi, Susurluk Nehri'nin yardığı bir boğazla Mudanya tepelerinden ayrılır. Mudanya tepeleri veya sırtları genellikle hafif engebeli düzlüklerden oluşur ve genellikle kıyıdan itibaren yükselirler. Türkiye'de tüketilen ıhlamurun üçte biri bu dağdan sağlanmaktadır. Ayrıca, orman bölge işletmesi Karadağ'dan kereste, yakacak odun, maden direği ve travers elde etmektedir.

Kurban Dağı

İznik Gölü yanında, eski Adapazarı yolunun dibinde yer alan 1283 metrelik küçük fakat keyifli bir dağ Kurban Dağı'dır. Dağın zirvesinden iki yüz metre kadar aşağıda güzel bir şelalesi bulunmaktadır. Şelalenin hemen dibinde, ancak ıslanmayacak kadar uzakta 2 çadırın rahatlıkla kamp atabileceği büyüklükte kamp alanı bulunmaktadır. Kurban Dağı yoğun olarak kayın ağaçları ile kaplıdır ve üzerinde birçok derin su yolu ve oduncu yolu bulunmaktadır.

Dağın yamasında kurulu olan Yeni Gürle Köyü'nde efsanevi kasap İsmet Yaşar bulunmaktadır. Kasap İsmet'in köftesinden bir kez yiyenlerin memnun kalmaması imkansızdır. Üstelik yanında bedava turşu da sunulur ki, bu da lezzeti tamamlar. Kurban Dağı aslında yüksekliği itibariyle dağdan çok tepe olarak kabul edilebilir, ancak 90 metreden 1283 metreye çıkmak tatmin edici bir deneyim sunar.

Kızılelma Dağı

Bursa ilinde yer alır ve ülkenin başkenti Ankara'nın yaklaşık 400 km batısında konumlanmıştır. Kızılelma Dağı'nın deniz seviyesinden yüksekliği 784 metre olup, etrafını çevreleyen yayla ise 451 metre yüksekliktedir. Dağın etrafında yaklaşık olarak 9.4 kilometrelik bir alan bulunmaktadır. Kızılelma Dağı'nın çevresi genellikle ormanlık alanlarla kaplıdır, ancak batı yönünde daha düz bir arazi bulunmaktadır. Dağın çevresindeki en yüksek nokta 1,128 metre yükseklikte olup, Kızılelma Dağı'nın güneyinde yaklaşık 11.3 kilometre uzaklıktadır. Dağın çevresindeki nüfus yoğunluğu 214 kişiye kadar kilometrekare başına ulaşmakta olup, bu oldukça yoğun bir nüfus olarak kabul edilir. Kızılelma Dağı'nın en yakın büyük şehri Karıncalı'dır ve dağın doğusunda yaklaşık 14.4 kilometre uzaklıktadır. Kızılelma Dağı'nın etrafı genellikle ağaçlarla kaplı ormanlık alanlarla çevrilidir.

Bölgenin iklimi Akdeniz iklimidir. Ortalama sıcaklık 12 °C'dir. En sıcak ay Temmuz'dur, ortalama sıcaklık 24 °C iken en soğuk ay Mart'tır ve ortalama sıcaklık 8 °C'dir. Ortalama yağış miktarı yılda 933 milimetredir. En yağışlı ay Aralık'tır ve ortalama yağış miktarı 141 milimetreyken, en kurak ay Temmuz'dur ve ortalama yağış miktarı 13 milimetredir.

Bursa'da daha az bilinen ve popülerliği fazla olmayan birçok farklı dağ bulunmaktadır. Bu dağlar şunlardır:

Naldöken Dağı

Kozpınar Dağı

Doğmaz Dağı

Dümen Dağı

Çal Dağı

Çatal Dağ

Avdan Dağı,