Yüksek enflasyonun etkisiyle fiyatlar çarşı pazarda hızla yükselirken, yurttaşların alım gücü giderek azalıyor. Artan faiz oranları ise borçlanma maliyetlerini artırarak mal ticaretine olan talebi olumsuz etkiliyor. Özellikle dayanıklı tüketim mallarına olan ilgi azalırken, bu ihtiyaçlar erteleniyor. Bu durum Merkez Bankası'nın Üçüncü Enflasyon Raporu'nda da vurgulandı. Raporda, düğün sezonu olmasına rağmen mobilya satışlarının düşük kaldığına dikkat çekildi. Ayrıca, en büyük talep düşüşünün mobilya sektöründe yaşandığı belirtildi.
Eyüp Modesa Mobilyacılar Sitesi Başkanı Ayhan Sekmen, mobilya sektörünün zor bir dönemden geçtiğini ifade etti. Sekmen, yeni evlenecek çiftlerin daha uygun fiyatlı ürünlere yöneldiğini, bu nedenle yüksek fiyatlı mobilya satan işletmelerin daha da zorlandığını belirtti. Birçok mobilyacı da satışların oldukça durgun olduğunu ifade etti.
Mobilya fiyatlarının geçen yıla göre neredeyse iki katına çıktığı belirtiliyor. Enflasyon Raporu'nda da mobilyanın en fazla fiyat artışı yaşanan ürünlerden biri olduğu vurgulanırken, bu durumun tüketiciyi zorladığı ifade edildi. Normalde talep düştüğünde satıcılar satışları artırmak için indirim yapmayı tercih ederken bu kez mobilyacılar maliyetlerin yüksekliği nedeniyle fiyatları düşüremediklerini savunuyor. Özellikle işçilik ve hammadde fiyatlarının oldukça pahalı olduğunu belirtiyorlar.
Sektör temsilcileri, satışlardaki düşüşe çözüm olarak taksit sayısının artırılmasını talep ediyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, düşen taksit sayılarının sektörü zor durumda bıraktığını dile getirerek, "Vatandaşın 10 yıl boyunca kullanacağı bir ürünü peşin ya da kısa vadede alma şansı yok. Bu yüzden taksit sayısı 9 aydan 18 aya çıkarılmalı" dedi. Güleç, bu enflasyonla mücadelede sadece üreticilerin çabasının yeterli olmayacağını belirterek, topyekûn bir mücadele gerektiğini vurguladı.