GAMZE ESKİKÖY- Yeni yıl yaklaşırken, kuruyemiş fiyatlarında artış yaşanması bekleniyor. Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte zamlara bir yenisi daha eklendi. Kuruyemiş fiyatları, artan maliyetler ve düşük rekoltenin etkisiyle yükseldi. Tüketiciler, bir yandan yeni yıl alışverişlerini yapmaya çalışırken, diğer yandan cebini zorlayan fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalıyor. Kemeraltı esnafı Ümit Çimen, "Yeni yılda elektrik, su, mazota zam geleceği için  kuruyemiş fiyatlarında artışlar olacak" dedi.

Dubai çikolatası çılgınlığı antep fıstığı fiyatını uçurdu

Whatsapp Image 2024 11 20 At 16.46.06-1

Kuruyemiş sektöründeki artışların sebeplerine de değinen Ümit Çimen, kuraklık nedeniyle verimliliğin azaldığını ve bunun da fiyatlara doğrudan yansıdığını söyledi. “Antep fıstığında rekolte düşüşü yaşandı. Kuraklık nedeniyle verim oldukça azaldı. Bu da fiyatları artıran bir diğer faktör oldu. Talep yüksek olmasına rağmen, ürünlerin kalitesinde düşüş yaşanıyor. Bu nedenle, kaliteli ürünler pahalı hale geldi” diye konuştu. Özellikle Dubai çikolatasına olan talebin ciddi şekilde arttığını belirten Çimen, “Dubai çikolatası antep fıstığı alımını hızlandırdı. Talep çok olunca fiyatta yükseldi” diye konuştu.

Fiyatlar uçtu!

Çimen, sektördeki zorlukların sadece kuruyemişle sınırlı olmadığını ve enflasyonun etkilerinin her sektörde hissedildiğini söyledi. “Geçen yıl ile bu yıl arasında fiyat farkı yüzde 100’ü buldu. Kuruyemiş, özellikle çiğdem gibi ucuz seçeneklerle kıyaslandığında çok pahalı hale geldi. Çiğdem en ucuz üründü ama bu yıl kabak çekirdeği bile oldukça pahalı. Bu artışlar, sadece kuruyemiş sektörüyle sınırlı kalmadı, diğer sektörlerde de benzer fiyat artışları yaşanıyor” dedi. Çimen, buna bağlı olarak müşterilerin alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini, artık kredi kartı kullanımının arttığını ve bir kilo almak yerine tüketicilerin 250 gramla yetindiğini ifade etti.

Maliyet raflara yansıyor!

Çimen, “Elektrik, su, yol giderleri ve mazot fiyatları arttıkça maliyetler yükseliyor. Bu da ürün fiyatlarına yansıyor. Dövizdeki artış, yurt dışından gelen kaju ve badem gibi ürünlerin fiyatlarını da etkiliyor. Zaten elektrik ve doğalgaza zam geleceği konuşuluyor. Bu zamlar gerçekleşirse, hem üretici hem de tüketici daha da zor duruma düşecek. Siyasiye girmek istemem ama hükümetin halkı desteklemek için asgari ücreti yükseltecek  buda iş verene külfet olacak" dedi.

Antepfıstığında da sahtekarlık yapılıyor

Fiyat artışlarının yalnızca maliyetlerden kaynaklanmadığını, aynı zamanda gıda ürünlerinde yaşanan sahtekarlıkların da esnafı zora soktuğunu söyleyen Çimen, “Gıda sektöründe maalesef sahtekarlık var. Antep fıstığının fiyatı 794 TL iken, bazı kişiler bunu 400 TL’ye satıyor. Bizim o kadar kar marjanlarımız yok. İnsanlar dar boğazda bizim amacımız yeterince taban fiyatına çekip insanlara hizmet vermek. Ama art niyetli insanlar fıstığa boya kullanıp güzel gösterip fiyat yükseltiyorlar. Bu tür hileli ürünler, dürüst esnafa büyük zarar veriyor. İnsanlar zaten dar boğazda. Bizim amacımız, kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla sunmak" diye isyan etti.

"Kaliteli ürün için soğuk hava deposu şart"

Çimen, yaş meyve, incir ve hurma gibi ürünlerin soğuk hava depolarında saklanması gerektiğini, ancak birçok işletmenin yüksek maliyetler nedeniyle bu sistemi kullanamadığını belirterek, “Elektrik çok pahalı. Kaliteli ürün sunmak istiyorsanız bu maliyetleri göze almak zorundasınız. Ama bu da esnafın yükünü artırıyor” dedi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY