Tazeleme Üniversitesi’nden Kuşaklararası Etkileşim Çalıştayı Tazeleme Üniversitesi’nden Kuşaklararası Etkileşim Çalıştayı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024"ü yayımlayarak üniversiteleri çeşitli kategorilerde değerlendirdi. Rapor, üniversitelerin "eğitim ve öğretim", "araştırma-geliştirme", "proje ve yayın", "uluslararasılaşma", "sürdürülebilirlik" ile "topluma hizmet ve sosyal sorumluluk" gibi alanlarda yaptığı katkıları ve sağladığı gelişmeleri incelemek amacıyla hazırlandı. YÖKSİS veri tabanı ve diğer kamu ile bağımsız kaynaklardan elde edilen verilerle oluşturulan raporda, üniversiteler toplamda 64 gösterge üzerinden değerlendirildi.

Rapora göre, 2022 yılında 6,4 ay olan "üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içindeki ilk iş bulma süresi" 2023'te 4,5 aya düştü. Ayrıca üniversitelerin doktora programlarından mezun sayısı da 11 bin 290'dan 13 bin 561'e çıkarak önemli bir artış gösterdi.

Almanyada En Cok Para Kazandiran Meslekler 4

Türk üniversiteleri uluslararası sıralamalarda yükselmeye devam ediyor

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) raporuna göre, Türk üniversiteleri uluslararası sıralamalarda yükselmeye devam ediyor. 2022'de Times Higher Education (THE) sıralamasında 58 Türk üniversitesi bulunurken, 2023'te bu sayı 75'e çıktı. Quacquarelli Symonds (QS) sıralamasında ise 2022'de 24 üniversite yer alırken, 2023'te bu sayı 25'e ulaştı. Ayrıca, THE sıralamasında 3, QS sıralamasında ise 2 Türk üniversitesi, dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girmeyi başardı.

TÜBİTAK, öğrenci ve araştırmacılara toplam 35 bin 519 proje desteği sağladı

Türkiye'deki üniversitelerin bilimsel üretkenliği 2023'te artış gösterdi; endeksli dergi ve kitaplarda kurum adresli yayın sayısı 89 bin 334'e ulaştı. Ulusal iş birlikli yayın ortalaması yüzde 52 olurken, üniversite-sektör iş birliğiyle yapılan yayınlar da arttı. Geçen yıl 144 üniversiteden yapılan patent başvurularının 1,096'sı olumlu sonuçlandı ve bu yıl olumlu patent sayısında yüzde 30'a yakın bir artış görüldü. TÜBİTAK, öğrenci ve araştırmacılara toplam 35 bin 519 proje desteği sağlarken, verilen burs sayısı 28 bin 911 olarak kaydedildi. Akredite lisans programı sayısı 965'ten 1209'a yükseldi.

Sosyal sorumluluk çalışmaları ve öğrenci kulüpleri

Rapora göre, Türkiye'deki üniversitelerde 4 bin 827 sosyal sorumluluk projesi ve sosyal entegrasyon ile kapsayıcılığa yönelik 8 bin 763 faaliyet gerçekleştirildi. Öğrenciler, 10 bin 75 sosyal sorumluluk projesi yürütürken, yaklaşık 2 milyon öğrenci üniversite kulüplerinde aktif olarak görev aldı. Toplamda 15 bin 194 öğrenci kulübü, sosyal sorumluluk projelerine katılarak topluma katkıda bulundu ve 98 üniversiteden 337 öğrenci topluluğu uluslararası kuruluşlara üye olarak global düzeyde etkileşimde bulundu.

"Her türlü hizmette mükemmeliyetin sağlanması başta gelen hedeflerimiz arasındadır"

YÖK Başkanı Erol Özvar, raporun sunuş bölümünde yükseköğretimin gelecekte çözüm arayacağı konular arasında hızla gelişen teknoloji, iklim ve çevre sorunları, küresel çatışmalar, toplumsal ihtiyaçlardaki değişim, istihdam ve ekonomik krizler gibi çeşitli meselelerin bulunduğunu vurguladı.

Yükseköğretimin değişim, dönüşüm, yenilik ve rekabetin yoğun yaşandığı son derece dinamik bir alan olduğunu bildiren Özvar, "Bu dinamik alanın unsurları olan eğitimde, araştırmada ve her türlü hizmette mükemmeliyetin sağlanması, YÖK olarak başta gelen hedeflerimiz arasındadır. Bu anlayışla, üniversitelerimizin kalite süreçlerine büyük önem veriyoruz ve açık, ölçülebilir ve kanıta dayalı kriterlerle gelişimlerini yakından takip ediyoruz. Yükseköğretim sistemimizin mevcut durumunu ve kapasitesini değerlendirirken bir yandan da gelecekte karşımıza çıkacak her türlü sınamaya hazır olmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi