YSK'nın seçimlerde elektronik oy kullanılmasına yönelik çalışma yaptığı iddialarının gündeme gelmesinin ardından 'neler oluyor?' sorusuna yine YSK'dan gelen açıklama cevap vermişti.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yurt içinde gerçekleştirilen seçimlere yönelik elektronik oy verme yöntemleri ile ilgili mevcut bir çalışma da söz konusu değildir' hatırlatmasında bulunulan açıklamada, 294 sayılı kanuna gönderme yapılarak yurt dışındaki seçmenler için çalışmaların devem ettiği belirtildi.

1987 milletvekili seçimlerinde gümrük kapılarında oy kullanmayla başlayan serüven, 2008'de “Yurt dışı seçmen kütüğü” oluşturulması ile ilgili yasal bir düzenleme yapılması ve de 2012'de “Yurt dışı temsilciliklerinde oy kullanma” olanağının hayata geçirilmesi ile geniş katılımlı hale getirildi. 3 milyondan fazla seçmenden 2018'de yüzde 50,1'i, 2023 seçimlerinde ise yüzde 52.6'sı oy kullanmıştı. Şimdi YSK'nın elektronik oy kullanma hamlesiyle seçime katılım oranının bu rakamların üzerine çıkması da kuvvetli ihtimal olarak görülüyor. 

Sanırım henüz ciddiyeti anlaşılmadı...

'Gurbetçileri Anlama Kılavuzu' kitabının yazarı gazeteci Oktan Erdikmen 'çok önemli bir gelişme var. Yüksek Seçim Kurulu, geçen hafta Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kaderini değiştirebilecek bir karar aldı ancak kimse bu konuda konuşmuyor. Sanırım henüz ciddiyeti anlaşılmadı' hatırlatmasında bulundu.

Bir sonraki seçime yetişecek...

'Karara göre, yurt dışındaki seçmenler elektronik olarak (E-devlet üzerinden) oy kullanabilecekler. Bu konuda çalışmalar başladı ve muhtemelen bir sonraki seçime yetişecek' diyen Erdikmen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı.  

Katılım yüzde 90'lara çıkar...

'Bu karar, yurt dışında yüzde 52 olan seçime katılım oranını yüzde 90'lara kadar çıkaracaktır. Çünkü yurt dışında oy vermek, Türkiye'ye göre oldukça zor. Bazı bölgelerde konsoloslukların belirlediği seçim merkezlerine ulaşabilmek için 100 kilometre yol gitmeniz gerekiyor. Ayrıca yoğun merkezlerde bekleme süreleri 2-3 saate kadar çıkabiliyor. Türkiye'de olduğu gibi mahalledeki okulda 10 dakikada oy kullanamıyorsunuz.

İktidar partisine yarar...

İktidar partisi, yurt dışından Türkiye geneline göre daha yüksek oranda oy aldığı için bu karar avantajına olacaktır. Önceki yıllarda, yurt dışından mektupla oy kullanma kararı da çıkmıştı. Ancak CHP bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürerek iptal ettirmişti. 
Şimdi CHP'nin önünde iki yol var. Bu kararı mahkemeye taşıyıp iptal ettirmek (tabii ettirebilirse) ki bu durumda "yurt dışında sizin kolay oy vermenizi CHP engelledi" algısı oluşacak. 


Erdoğan oyların yüzde 59.57'sini almıştı...


CHP'nin önündeki ikinci yol ise yurt dışına çok önem verip oyları dengelemeye çalışmak. Yurt dışında son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan yüzde 59,57 (1 milyon 144 bin), Kılıçdaroğlu ise yüzde 40,43 (776 bin) oy almıştı. 
YSK, aynı kararı Türkiye için de almış olsaydı, seçmenleri internetle daha haşır neşir olan CHP'nin de yararına olacaktı. Ancak sadece yurt dışı, mevcut oy oranlarıyla AK Parti'nin lehine bir sonuç doğurur. 
Henüz CHP'den kimse bir açıklama yapmadı. Ne tepki vereceklerini çok merak ediyorum.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı