Son Mühür/Gamze Eskiköy- Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), İzmir Bornova'daki Zeytincilik Araştırma Enstitüsü bünyesinde, dünyada üçüncü sırada yer alan zeytin gen bankasında toplam 464 farklı zeytin çeşidini koruma altına aldı. Gen bankasında bulunan çeşitlerin 364’ü dünya genelinden, 100’ü ise Türkiye’ye ait.
Yapay zeka destek kapsamında
Zeytin üretiminde geniş bir alana sahip olan Türkiye, toplamda 903 bin 61 hektarlık üretim alanıyla dikkat çekiyor. Bakanlık, üreticilere 15 farklı kategoride destek verirken, iklim değişikliğine karşı dirençli ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını da teşvik ediyor. Akıllı zeytin tarımı, yapay zeka, dijital böcek tuzakları ve erken uyarı sistemleri gibi inovatif yöntemler destek kapsamına alınmış durumda.
Son 15 yıl içinde 14 zeytin çeşidi tescil edildi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son 15 yıl içinde yapılan ıslah çalışmalarıyla 14 yeni zeytin çeşidinin tescil edildiğini açıkladı. Bu çeşitler arasında Gemlik 21, Gemlik 27, Hayat, Hanım Parmağı ve Memecik Klon 9 gibi yüksek verimli ve kaliteli türler yer alıyor. Yumaklı, bu çeşitlerin Türkiye ekonomisine ve üretim bölgelerine büyük katkı sunduğunu belirtti.
Mevcut türlerin verimliliği artacak
Zeytin ıslah çalışmalarında seleksiyon yöntemlerinin önemine dikkat çeken Bakanlık, mevcut türlerin verimliliğini artırmak için Ayvalık ve Domat gibi çeşitlerde klon seleksiyonu uygulamalarını sürdürüyor. Tescil edilen yeni çeşitlerin, hastalık ve iklim değişikliği gibi biyotik ve abiyotik stres faktörlerine karşı daha dayanıklı hale getirilmesi hedefleniyor.
Ayrıca Samsun, Yalova, İzmir, Mersin, Hatay ve KKTC'deki Türkmenköy'de sürdürülen adaptasyon çalışmalarıyla zeytin çeşitlerinin farklı iklim ve toprak koşullarına uyumu test ediliyor. İzmir Dünya Zeytin Gen Bankası ise, Uluslararası Zeytin Konseyi iş birliğiyle Arnavutluk’tan Yunanistan’a kadar pek çok ülkeye ait türleri bünyesinde barındırıyor.