Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmeliğe tepki gösteren ve , Kasım ve Aralık ayında iş bırakma eylemi gerçekleştiren aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları, 6-10 Ocak tarihleri arasında iş bırakacak. Destek amacıyla, ikinci ve üçüncü basamak hastanelerde çalışan doktor ve sağlık emekçileri de 8 Ocak’ta grevde olacak.
Sağlık çalışanlarının sendikaları tarafından yapılan açıklamada, yönetmeliğin sadece hekimlerin ve sağlık çalışanlarının değil, halkın da sağlık hizmetlerine erişimini olumsuz etkilediği ifade edilerek şu ifadelere yer verildi:
"Halkın sağlığını ve meslek onurumuzu korumak için mücadeleye devam edeceğiz. Taleplerimiz karşılanana kadar çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyeceğiz."
Eylemler sonuç getirdi, ancak yeterli değil
Sağlık çalışanları, Kasım ayında gerçekleştirilen üç günlük iş bırakma eyleminin ardından, Aralık ayında beş gün süren bir eylem gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Bu süreçte Bakanlığın bazı düzenlemelerde geri adım atmak zorunda kaldığını belirten sağlık emekçileri, yapılan değişikliklerin geçici olduğunu ve kalıcı çözümlere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
"Performans ve Ödeme Yönetmeliği ile getirilen bazı uygulamalar (HYP oranlarının düşürülmesi, ASM’ye başvurmayan kişilerden kaynaklı kesintilerin yapılmaması) geçici olarak ertelendi. Ancak bu adımlar halkın sağlığı ve meslek onurumuzu korumak için yeterli değil."
Sağlık çalışanları, yönetmeliğin tamamen kaldırılmasını ve kalıcı düzenlemeler yapılmasını talep ettiklerini belirtti.
Sağlık çalışanlarının talepleri
Aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve teknik donanımı kamu tarafından sağlanmalı.
Hekim başına düşen nüfus 2 bini aşmayacak şekilde aile sağlığı merkezi sayısı artırılmalı.
Güvencesiz ve kadrosuz istihdam son bulmalı, merkezlerde yeterli sayıda hemşire, ebe ve teknisyen görevlendirilmeli.
Çalışanların maaşları, izin veya hastalık gibi durumlarda kesintisiz ödenmeli ve emekliliğe yansıyan insanca yaşam standartlarını karşılayacak şekilde düzenlenmeli.
Sağlıkta şiddeti önleyici etkili yasalar çıkarılmalı ve çalışanların can güvenliği sağlanmalı.
Sağlık çalışanları, taleplerinin karşılanmasının sadece kendi çalışma koşullarını değil, halkın nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmeti almasını da sağlayacağını belirtti.