Sağlık Bakanlığı'nın mevcut Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin yerine yeni bir düzenleme getirmek üzere çalışma başlattığına dair haberler basına sızdı. Yönetmelik taslağı, aile hekimlerinin çalışma koşullarını ağırlaştıran, gelir ve iş güvencesini zayıflatan düzenlemeler içeriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası (İTO), bu taslağın aile hekimlerine yönelik hak kayıplarını artıracağını belirterek tepki gösterdi.


İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Pınar Saip, yönetmeliğin aile sağlığı merkezi çalışanları ile hastalar üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını ifade etti. Saip, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi iyi bir sağlık sisteminin vazgeçilmezidir” diyerek, taslağın geri çekilmesi gerektiğini söyledi.


İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın basına sızdırılan yönetmelik taslağını henüz resmi olarak onaylamadığını, ancak bu tarz sızıntıların daha önce de gerçek çıktığını vurguladı. Küçükosmanoğlu, "Performans sistemi altında, aile hekimliği çalışanlarının maaşları ciddi şekilde azalacak, esas ücretin büyük bir kısmı performans ödemesine bağlı hale gelecek" dedi.


"Taslağın geri çekilmesini istiyoruz"


TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap da taslağın, aile hekimlerinin iş ve gelir güvencesini tehlikeye attığını belirtti. Azap, TTB’nin yıllardır sağlık sorunlarının çözümünün güçlü bir birinci basamak sağlık sistemiyle mümkün olduğunu vurguladığını hatırlatarak, “Bu yönetmelik toplum sağlığını korumaktan uzak, sağlık çalışanlarının sorunlarını derinleştiren bir düzenleme" dedi.


Basın toplantısında okunan TTB'nin yazılı açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı: 


"TTB olarak çözüm önerilerimizi burada bir kez daha dile getirmek istiyoruz:


Aile sağlığı merkezinin sayısı hekim başına 2.000 nüfus olacak şekilde artırılmalı, binaları kamu tarafından yapılmalı, malzemeler ve giderler kamu tarafından karşılanmalıdır.


Çalışanların hak kayıpları giderilmeli, eziyete ve mobbinge dönüşen denetimlerden, kesintilerden, idari baskılardan vazgeçilmelidir.
Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına performansa dayalı olmayan emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, yoksulluk sınırının en az iki katı düzeyinde ve izin dönemlerinde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.


Birinci basamakta yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.
Halkın sağlığını koruyan, geliştiren, hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının mesleki bağımsızlığının olacağı ve istekle çalışacağı, ülkemizin ihtiyacı olan bir birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek hiç de zor değil. Taleplerimiz, ülkemizin insan ve maddi kaynaklarıyla rahatlıkla karşılanabilir ve sağlık sistemindeki pek çok sorunu çözebilir.


Sağlık Bakanlığı’na acil çağrımız; hekimlere ve sağlık çalışanlarına maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik değişiklikleri yapmaktan vazgeçmesi, kolay, erişebilir birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu hekimlik uygulamalarını planlamak üzere uzun yılların bilimsel birikimine sahip TTB ve alanla ilgili sağlık emek-meslek örgütleriyle işbirliği içinde çalışmasıdır.


TTB olarak, bu eziyet yönetmenliğine karşı birlikte mücadele ederek haklarımızı kazanacağımızın ve daha iyi bir birinci basamak sağlık hizmetinin hayata geçirilmesini sağlayacağımızın bilinciyle; 14 Ekim Pazartesi günü sağlık emek-meslek örgütleri ile birlikte bir toplantı yapacağımızı ve her zaman yaptığımız gibi ülkemiz sağlık ortamına katkı sunmaya, halkın sağlık ve hakkı ile hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hakları için her platformda mücadele etmeye devam edeceğimizi ilan ediyoruz."

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR