Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, B12 vitamini eksikliğinin önlenmesi için doğru ve dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığını belirtti.
Gülşah Bulut, “Sağlıklı bireylerde yeterli ve dengeli beslenme sağlandığında B12 eksikliği beklemiyoruz. Ancak bazı hastalıklar veya kullanılan ilaçlar B12 emilimini etkileyebilir" diye konuştu.
“Eksiklik durumunda, gerekliyse takviye edilmesi gerekir”
B12 eksikliğinin uzman doktorlar tarafından tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Gülşah Bulut, “Eksiklik durumunda, gerekliyse takviye edilmesi gerekir. Ancak genellikle et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinleri yeterli tüketmek, eksikliği önlemek için yeterlidir. Günlük olarak 2 su bardağı süt veya yoğurt, 2-3 köfte büyüklüğünde et, tavuk ya da balık tüketmek önemlidir" dedi.
“Paketli gıdalara yönelim arttı”
Son yıllarda B12 eksikliğinin arttığını dile getiren Bulut, bu durumu etkileyen ana faktörün beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtti.
Gülşah Bulut, “Protein açısından zengin gıdalar ekonomik olarak erişimi zorlaşan besinler haline geldi. Bunun yanı sıra işlenmiş ve paketli gıdalara yönelim arttı. Özellikle gençler ve çocuklar ara öğünlerde sağlıklı alternatifler yerine paketli ürünleri tercih ediyor" ifadelerini kullandı.
Sağlıklı beslenme bilincinin artırılması gerektiğini belirten Gülşah Bulut, “Ara öğünlerde bir paket gıda almak yerine süt, ayran, kefir ya da meyve tercih edilmeli. Aksi halde sadece B12 değil, birçok vitaminin eksikliği söz konusu olur. Sağlıklı beslenme, hastalıklardan korunmak ve tedavi sürecini desteklemek için büyük önem taşır" dedi.
B12 vitamini nedir ve neler için gereklidir?
B12 vitamini, hayvansal kaynaklarda bulunan ve vücutta kırmızı kan hücresi üretimi, sinir hücrelerinin sağlıklı kalması, hücre metabolizması ve DNA üretimi gibi hayati işlevleri destekleyen bir vitamindir. Ayrıca, B12 vitamini, kan ve sinir hücrelerinin sağlığını korur, DNA üretimine katkı sağlar, kemik, saç, cilt ve tırnak sağlığını destekler ve anemi nedeniyle oluşan yorgunluk ve zayıflığa karşı koruyucu etkiler gösterir.
B12 vitamini eksikliği anemiye yol açabilir ve bu durum halsizlik, yorgunluk, ciltte solgunlaşma, nefes darlığı, hafıza sorunları, konuşma güçlüğü, el ve ayaklarda uyuşma, iştah kaybı, kilo kaybı, ishal ya da kabızlık gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ayrıca B12 eksikliği, kas zayıflığı, yürüme güçlüğü, depresyon, ishal, bulantı, kalp ritminde düzensizlik gibi sağlık problemlerine de yol açabilir.